Prawiepizza z pieczarkami i bazylią
2 porcje
80 min
Średnie
Składniki
Prawiepizza z pieczarkami i bazylią
Prawiepizza z pieczarkami i bazylią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, wodę, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli i kolendrę mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Po tym czasie mieszamy krótko, wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15-20 minut. Przecier i ketchup wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę do przecieru. Dodajemy pozostałą sól i oliwę z oliwek. Gotujemy około 15 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w dość grube kawałki. Podsmażamy, aż się zrumienią (podczas smażenia dodajemy szczyptę soli). Upieczony spód pizzy smarujemy przecierem. Posypujemy kukurydzą i pieczarkami. Podgrzewamy około 5 minut w piekarniku. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze