Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Proziaki to pyszny, tradycyjny polski przysmak pochodzący z Podkarpacia. Placki są puszyste wewnątrz, chrupiące na zewnątrz i doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać jako przekąskę lub słodki dodatek do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na domowe proziaki.

Składniki

300 g mąki pszennej
150 ml maślanki lub kefiru
1 szt. jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
117 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
22.3 g
Błonnik
4.6 g
Białko
0.7 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Mąkę, maślankę, jajko, sodę oraz sól wymieszaj razem za pomocą blendera. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrajaj kółka o średnicy ok 4-5 cm. Wykrojone kółka odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej większą patelnię, kółka układaj na suchej rozgrzanej patelni i piecz z każdej strony do zarumienienia.

Krok 3

Prozaiki podawaj ze słonymi lub słodkimi dodatkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Asia
Wypróbowane z różnymi dodatkami - dżemem, masłem oraz pastą paprykową
Radosław
Wyszły bardzo dobre. Puszyste i delikatnie przypieczone
Radosław
Smakują z dżemem z czerwonej porzeczki oraz wytrawnie z serem i warzywami
Patrycja Lewandowska
Przepyszne, wyszły bardzo puszyste i chrupiące jednocześnie. U mnie podaje się je na słodko, tym razem z marmoladą pomarańczową i figami. Palce lizać!
1991RB
Najlepsze proziaki pod słońcem, smak dzieciństwa gwarantowany :)
Aleksandra J
Najlepsze jeszcze cieplutkie 😊
Ewusia1222
Pyszne proziaki
Ewusia1222
Pyszne, zrobiłam wersję wytrawną z sosem grzybowym. Polecam
Ewusia1222
Pyszne są z owocami. Polecam bardzo