Proziaki

10 porcje
60 min
Łatwe
3.67 (Liczba ocen: 3)
Proziaki to pyszny, tradycyjny polski przysmak pochodzący z Podkarpacia. Placki są puszyste wewnątrz, chrupiące na zewnątrz i doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać jako przekąskę lub słodki dodatek do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na domowe proziaki.
Składniki
300 g mąki pszennej
150 ml maślanki lub kefiru
1 szt. jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczka soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
117 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
22.3 g
Błonnik
4.6 g
Białko
0.7 g
Sól
0.3 g
Proziaki
Proziaki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Mąkę, maślankę, jajko, sodę oraz sól wymieszaj razem za pomocą blendera. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrajaj kółka o średnicy ok 4-5 cm. Wykrojone kółka odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej większą patelnię, kółka układaj na suchej rozgrzanej patelni i piecz z każdej strony do zarumienienia.

Prozaiki podawaj ze słonymi lub słodkimi dodatkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Komentarze