Proziaki z burakami i pesto
4 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
Proziaki z burakami i pesto
Proziaki z burakami i pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W przypadku proziaków na kefirze istnieje wiele wariantów i różnych przepisów, ale kluczowe jest połączenie mąki, kefiru (lub innego kwaszonego mleka), jajka, sody oczyszczonej, soli i ewentualnie cukru.
Najpierw należy przygotować przepis na proziaki z patelni: aby przygotować ciasto, połącz mąkę, sodę oczyszczoną, kefir, odrobinę soli, cukru, chilli i posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie wymieszaj te składniki, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formuj z nich owalne placki o grubości około 1 cm, a następnie smaż je na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
Ugotuj buraki do miękkości, a następnie pokrój je w plasterki. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz listki z jednej gałązki mięty. Dopraw całość jedną łyżką oliwy, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotuj pesto z jarmużu: na rozgrzanej patelni upraż płatki migdałowe. Następnie przełóż jarmuż do blendera kielichowego, dodaj uprażone płatki, posiekany ząbek czosnku, listki mięty, świeże chilli, sok z limonki, musztardę, 3 łyżki oliwy, oraz dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko razem, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
Usmażone proziaki na kefirze przekrój wzdłuż do 3/4 głębokości. Na dolnej części rozsmaruj grubą warstwę pesto z jarmużu, obłóż obficie plasterkami buraka i posyp startym serem. Delikatnie dociskaj górną część.
Podanie
Z czym jeść proziaki? Istnieje wiele możliwości, jak podać proziaki na kefirze z patelni, zależnie od preferencji smakowych. Spośród słonych dodatków warto sięgnąć po masło orzechowe, sery pleśniowe i świeże warzywa, zaś w wersji na słodko po dżem, pasty czekoladowe lub świeże, sezonowe owoce.
Pzełożone proziaki z patelni można zgrillować na patelni lub podpiec chwilę w piekarniku.
Komentarze