


Małe fusion. Połączenie wschodnich smaków z włoskim serem, burakiem i jarmużem w wersji pesto. Idealne, witaminowe cudo! To takie ft burgery, czyli zdrowy fast food.
PROZIAKI Mąkę, sodę oczyszczoną, kefir, po szczypcie: soli, cukru i chilli oraz posiekane listki świeżej mięty wymieszaj na jednolite, gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formuj owalne placki grubości ok. 1 cm i piecz ok. 2-3 min. na suchej patelni z każdej strony. BURAKI Ugotuj do miękkości, pokrój w plasterki. Dodaj drobno posiekany czosnek i listki z 1 gałązki mięty, dopraw 1 łyżką oliwy solą i świeżo zmielonym pieprzem. PESTO Z JARMUŻU Płatki migdałowe upraż na patelni. Jarmuż przełóż do blendera, dodaj uprażone płatki, ząbek czosnku, miętę, świeże chilli, sok wyciśnięty z limonki, musztardę, 3 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładką jednolita masę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. PRZYGOTOWANIE (czyli łączymy 4 elementy: Każdy z proziaków przekrój wzdłuż (nie do końca). Na dolnej części rozsmaruj grubą warstwę pesto z jarmużu, obłóż obficie plasterkami buraka i posyp startym serem. Dociśnij górną część i zajadaj. Dodatkowo, już przełożone proziaki możecie zgrillować na patelni lub podpiec. REWELACJA :)