Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proziaki z burakami i pesto to przepis na pyszne placki. W tym regionalnym daniu z Podkarpacia łączą się tradycyjne smaki i ciekawe połączenia smakowe gotowanych buraków i pesto z jarmużu.

Składniki

1 szczypta świeżo mielony pieprz czarny
4 łyżka starty ser Goliardo (lub taki jak lubisz)
4 łyżka oliwa z oliwek
3 łodyga świeża mięta
2 ząbki czosnku
4 szt. buraki
2 garść jarmuż
0,5 cm kawałek chilli
0,5 łyżeczka musztarda
2 łyżka płatki migdałowe
0,5 szt. sok wyciśnięty z połowy limonki
250 g mąka pszenna
0,5 łyżeczka soda oczyszczona
200 g kefir (lub zsiadłe mleko)
1 łyżeczka sól
1 szczypta mielone chilli
0,5 łyżeczka cukier

Opis wykonania

W przypadku proziaków na kefirze istnieje wiele wariantów i różnych przepisów, ale kluczowe jest połączenie mąki, kefiru (lub innego kwaszonego mleka), jajka, sody oczyszczonej, soli i ewentualnie cukru.

Najpierw należy przygotować przepis na proziaki z patelni: aby przygotować ciasto, połącz mąkę, sodę oczyszczoną, kefir, odrobinę soli, cukru, chilli i posiekane listki świeżej mięty. Dokładnie wymieszaj te składniki, aż uzyskasz jednolite i gładkie ciasto. Odrywaj kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formuj z nich owalne placki o grubości około 1 cm, a następnie smaż je na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.

Ugotuj buraki do miękkości, a następnie pokrój je w plasterki. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz listki z jednej gałązki mięty. Dopraw całość jedną łyżką oliwy, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sprawdź: Właściwości i wartości odżywcze buraków

Przygotuj pesto z jarmużu: na rozgrzanej patelni upraż płatki migdałowe. Następnie przełóż jarmuż do blendera kielichowego, dodaj uprażone płatki, posiekany ząbek czosnku, listki mięty, świeże chilli, sok z limonki, musztardę, 3 łyżki oliwy, oraz dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko razem, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach

Usmażone proziaki na kefirze przekrój wzdłuż do 3/4 głębokości. Na dolnej części rozsmaruj grubą warstwę pesto z jarmużu, obłóż obficie plasterkami buraka i posyp startym serem. Delikatnie dociskaj górną część.

Podanie

Z czym jeść proziaki? Istnieje wiele możliwości, jak podać proziaki na kefirze z patelni, zależnie od preferencji smakowych. Spośród słonych dodatków warto sięgnąć po masło orzechowe, sery pleśniowe i świeże warzywa, zaś w wersji na słodko po dżem, pasty czekoladowe lub świeże, sezonowe owoce.

Pzełożone proziaki z patelni można zgrillować na patelni lub podpiec chwilę w piekarniku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych