Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przekąski na Halloween: dyniowe babeczki

Przekąski na Halloween: dyniowe babeczki
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na efektowny wypiek dla dzieci (i nie tylko!)

Składniki

1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki mąki (najlepiej owsianej, pełnoziarnistej)
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
4-5 łyżek miodu pszczelego
2 jajka
3-4 łyżki oleju np. rzepakowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie serka ricotta
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Opis wykonania

Za chwilę Halloween, a Ty nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie przekąsek? Co powiesz na dyniowe babeczki z odrobiną ricotty i czekolady?

Opis przygotowania:

  1. Jaja ubij z cukrem na gładką masę.
  2. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i miód oraz olej.
  3. Miksuj kilka minut aż składniki dokładnie się połączą.
  4. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj.
  5. Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do foremek na babeczki.
  6. Wstaw babeczki do piekarnika, piecz do 20 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak będzie, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto.
  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut i dopiero potem wyjmij babeczki.
  8. Babeczki przestudź (najlepiej na kratce), a następnie posmaruj ricottą.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do szprycy do dekoracji ciast (z cienką końcówką) i dekoruj babeczki na kształt pajęczyny, pajączków, stworków – puść wodze fantazji!

TIP DIETETYCZNY

  • Czekolada gorzka i mleczna charakteryzują się niemal taką samą liczbą kalorii. Czekolada mleczna zawiera jednak więcej szkodliwego cukru niż gorzka. Posiada także mniej składników działających prozdrowotnie – polifenoli. Działają one przeciwutleniająco - niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Kilka kostek gorzkiej czekolady raz-dwa w tygodniu będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy