Prosty przepis na efektowny wypiek dla dzieci (i nie tylko!)
Za chwilę Halloween, a Ty nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie przekąsek? Co powiesz na dyniowe babeczki z odrobiną ricotty i czekolady?
Opis przygotowania:
- Jaja ubij z cukrem na gładką masę.
- Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i miód oraz olej.
- Miksuj kilka minut aż składniki dokładnie się połączą.
- Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do foremek na babeczki.
- Wstaw babeczki do piekarnika, piecz do 20 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak będzie, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut i dopiero potem wyjmij babeczki.
- Babeczki przestudź (najlepiej na kratce), a następnie posmaruj ricottą.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do szprycy do dekoracji ciast (z cienką końcówką) i dekoruj babeczki na kształt pajęczyny, pajączków, stworków – puść wodze fantazji!
TIP DIETETYCZNY
- Czekolada gorzka i mleczna charakteryzują się niemal taką samą liczbą kalorii. Czekolada mleczna zawiera jednak więcej szkodliwego cukru niż gorzka. Posiada także mniej składników działających prozdrowotnie – polifenoli. Działają one przeciwutleniająco - niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Kilka kostek gorzkiej czekolady raz-dwa w tygodniu będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie.