Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przekąski na Halloween: dyniowe babeczki

Opis wykonania

Prosty przepis na efektowny wypiek dla dzieci (i nie tylko!)

Za chwilę Halloween, a Ty nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie przekąsek? Co powiesz na dyniowe babeczki z odrobiną ricotty i czekolady?

Opis przygotowania:

  1. Jaja ubij z cukrem na gładką masę.
  2. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i miód oraz olej.
  3. Miksuj kilka minut aż składniki dokładnie się połączą.
  4. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj.
  5. Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do foremek na babeczki.
  6. Wstaw babeczki do piekarnika, piecz do 20 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak będzie, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto.
  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut i dopiero potem wyjmij babeczki.
  8. Babeczki przestudź (najlepiej na kratce), a następnie posmaruj ricottą.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do szprycy do dekoracji ciast (z cienką końcówką) i dekoruj babeczki na kształt pajęczyny, pajączków, stworków – puść wodze fantazji!

TIP DIETETYCZNY

  • Czekolada gorzka i mleczna charakteryzują się niemal taką samą liczbą kalorii. Czekolada mleczna zawiera jednak więcej szkodliwego cukru niż gorzka. Posiada także mniej składników działających prozdrowotnie – polifenoli. Działają one przeciwutleniająco - niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Kilka kostek gorzkiej czekolady raz-dwa w tygodniu będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie.