Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Opis wykonania

Soczyste nadzienie jabłkowe na kruchym cieście - to jabłecznik idealny. Jabłecznik z tego przepisu jest mało skomplikowany, szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje dobrze.

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście - krok 1

Przygotuj ciasto - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski/misy robota kuchennego. Masło dodaj do mąki i posiekaj nożem, aż masa będzie grudkowata. Dodaj żółtka, śmietanę i wyrób ciasto (można zrobić to przy pomocy robota kuchennego).

Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i umieść w lodówce na  co najmniej godzinę.

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście - krok 2

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umieść w rondelku, dodaj wodę i duś przykryte około 15 minut.

Dodaj cynamon i cukier, wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem cytrynowym, dodaj do masy jabłkowej i duś jeszcze przez 3 minuty.

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście - krok 3

Formę wysmaruj masłem i zetrzyj na tarce jedną część ciasta. Ugnieć palcami, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 minut.

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście - krok 4

Wyjmij z piekarnika lekko przestudź i posyp bułką tartą, nałóż nadzienie jabłkowe i zetrzyj drugą część ciasta.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Odstaw. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.