Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Soczyste nadzienie jabłkowe na kruchym cieście - to jabłecznik idealny. Jabłecznik z tego przepisu jest mało skomplikowany, szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje dobrze.

Składniki

600 g mąki pszennej
370 g masła
160 g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 jabłek
60 ml wody
200 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej, cukier puder do posypania szarlotki i masło do wysmarowania formy

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski/misy robota kuchennego. Masło dodaj do mąki i posiekaj nożem, aż masa będzie grudkowata. Dodaj żółtka, śmietanę i wyrób ciasto (można zrobić to przy pomocy robota kuchennego).

Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i umieść w lodówce na  co najmniej godzinę.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umieść w rondelku, dodaj wodę i duś przykryte około 15 minut.

Dodaj cynamon i cukier, wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem cytrynowym, dodaj do masy jabłkowej i duś jeszcze na małej mocy płyty grzewczej przez 3 minuty.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.

Bosh Logo
Bosh

Formę wysmaruj masłem i zetrzyj na tarce jedną część ciasta. Ugnieć palcami, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Wyjmij z piekarnika lekko przestudź i posyp bułką tartą, nałóż nadzienie jabłkowe i zetrzyj drugą część ciasta.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Odstaw. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy