Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Soczyste nadzienie jabłkowe na kruchym cieście - to jabłecznik idealny. Jabłecznik z tego przepisu jest mało skomplikowany, szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje dobrze.

Składniki

600 g mąki pszennej
370 g masła
160 g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 jabłek
60 ml wody
200 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej, cukier puder do posypania szarlotki i masło do wysmarowania formy

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski/misy robota kuchennego. Masło dodaj do mąki i posiekaj nożem, aż masa będzie grudkowata. Dodaj żółtka, śmietanę i wyrób ciasto (można zrobić to przy pomocy robota kuchennego).

Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i umieść w lodówce na  co najmniej godzinę.

2

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umieść w rondelku, dodaj wodę i duś przykryte około 15 minut.

Dodaj cynamon i cukier, wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem cytrynowym, dodaj do masy jabłkowej i duś jeszcze na małej mocy płyty grzewczej przez 3 minuty.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
3

Formę wysmaruj masłem i zetrzyj na tarce jedną część ciasta. Ugnieć palcami, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

4

Wyjmij z piekarnika lekko przestudź i posyp bułką tartą, nałóż nadzienie jabłkowe i zetrzyj drugą część ciasta.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Odstaw. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny jabłecznik, ulubione ciasto mojego syna.
akorycka5
jabłecznik przepyszny, tak szybko zniknął z blachy, ze zdjęcie już talerza :)
Efffka
Najlepszy jabłecznik - ciasto kruchutkie, a jabłka przyjemne w smaku. Dla mojej rodziny to przepis nr 2 jeśli chodzi o desery. Ostatnio przyspieszyłam chłodzenie, wkładając ciasto do zamrażarki, więc zostawiłam je na krócej. I wyszło super!
kzuzanna34
Pyszny. Jabłecznik który zawsze znika.
Testerka84
Zawsze jak jest sezon to piekę je zawsze