Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Soczyste nadzienie jabłkowe na kruchym cieście - to jabłecznik idealny. Jabłecznik z tego przepisu jest mało skomplikowany, szybki w przygotowaniu i zawsze smakuje dobrze.

Składniki

600 g mąki pszennej
370 g masła
160 g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 jabłek
60 ml wody
200 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej, cukier puder do posypania szarlotki i masło do wysmarowania formy

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski/misy robota kuchennego. Masło dodaj do mąki i posiekaj nożem, aż masa będzie grudkowata. Dodaj żółtka, śmietanę i wyrób ciasto (można zrobić to przy pomocy robota kuchennego).

Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i umieść w lodówce na  co najmniej godzinę.

2

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umieść w rondelku, dodaj wodę i duś przykryte około 15 minut.

Dodaj cynamon i cukier, wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem cytrynowym, dodaj do masy jabłkowej i duś jeszcze na małej mocy płyty grzewczej przez 3 minuty.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
3

Formę wysmaruj masłem i zetrzyj na tarce jedną część ciasta. Ugnieć palcami, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blachy. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

4

Wyjmij z piekarnika lekko przestudź i posyp bułką tartą, nałóż nadzienie jabłkowe i zetrzyj drugą część ciasta.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Odstaw. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszny jabłecznik, ulubione ciasto mojego syna.
akorycka5
jabłecznik przepyszny, tak szybko zniknął z blachy, ze zdjęcie już talerza :)
Efffka
Najlepszy jabłecznik - ciasto kruchutkie, a jabłka przyjemne w smaku. Dla mojej rodziny to przepis nr 2 jeśli chodzi o desery. Ostatnio przyspieszyłam chłodzenie, wkładając ciasto do zamrażarki, więc zostawiłam je na krócej. I wyszło super!
kzuzanna34
Pyszny. Jabłecznik który zawsze znika.
Testerka84
Zawsze jak jest sezon to piekę je zawsze