Omlet ze szpinakiem
4 porcje
Średnie
Młody szpinak,jajka od kur z wolnego chowu,świeża śmietana - szybkie,proste,sycące i zdrowe danie,dzięki któremu bez problemu dotrwamy do obiadu
Składniki
2 szt. jajka
1 garść szpinak świezy
10 ml śmietana
1 szczypta sól, pieprz do smaku
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka umyć, wbić do naczynia, wlać śmietanę, posolić, dodać pieprz, wymieszać na jednolitą masę. Listki szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i włożyć na sitku do wrzącej osolonej wody, na 2 minuty. Dobrze odcisnąć i drobniutko posiekać, wymieszać z ubitymi jajkami. Wlać na patelnię na rozgrzany tłuszcz, smażyć powoli, z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać. Talerz udekorować kilkoma listkami świeżego szpinaku.
Komentarze