Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy

Opis wykonania

Pstrąg z czosnkiem, aromatycznymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem i miętą oraz nutą cytrynową to jeden z lepszych sposobów na rybę z piekarnika. To świetny pomysł na zdrowy obiad, który przygotujesz w kilka minut.

Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy - krok 1

Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ryby umieść w formie żaroodpornej.

Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy - krok 2

Obierz czosnek i wraz z tymiankiem, rozmarynem, miętą, skórką otartą z połowy cytryny i oliwą z oliwek zmiksuj w blenderze na gładką pastę.

Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy - krok 3

Drugą połowę cytryny, z której otartą skórkę pokrój w cienkie plastry.

Do każdego pstrąga włóż pastę ziołowo-cytrynową i posmaruj wierzch ryby. Ułóż plasterki cytryny i kilka gałązek rozmarynu.

Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy - krok 4

Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.