Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy
4 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pstrąg z czosnkiem, aromatycznymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem i miętą oraz nutą cytrynową to jeden z lepszych sposobów na rybę z piekarnika. To świetny pomysł na zdrowy obiad, który przygotujesz w kilka minut.
Składniki
2 pstrągi wypatroszone
3 ząbki czosnku
1 cytryna
125 ml oliwy z oliwek
Pęczek świeżego rozmarynu
Pęczek świeżego tymianku
Pęczek świeżej mięty
Sól, biały pieprz do smaku
Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy
Pstrąg pieczony cytrynowo-ziołowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ryby umieść w formie żaroodpornej.
Obierz czosnek i wraz z tymiankiem, rozmarynem, miętą, skórką otartą z połowy cytryny i oliwą z oliwek zmiksuj w blenderze na gładką pastę.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Drugą połowę cytryny pokrój w cienkie plastry.
Do każdego pstrąga włóż pastę ziołowo-cytrynową i posmaruj wierzch ryby. Ułóż plasterki cytryny i kilka gałązek rozmarynu.
Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.
Komentarze