Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pudding chia na bazie poppingu jaglanego z wytrawną polewą czekoladową

Pudding chia na bazie poppingu jaglanego z wytrawną polewą czekoladową
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny i niezwykle łatwy w przygotowaniu pudding na bazie poppingu jaglanego i nasion chia z nutą wanilii, w asyście czekolady i sezamu.

Składniki

400 g jogurt grecki naturalny
1 łyżka nasiona Chia
6 łyżka popping jaglany
0,5 szt. laska wanilii
2 szczypta kurkuma
2 łyżka olej kokosowy
1 łyżka kakao
3 łyżka ksylitol

Opis wykonania

Jogurt grecki wymieszać z 2 łyżkami ksylitolu, nasionkami z laski wanilii, kurkumą, nasionami Chia i poppingiem. Masę schodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, do momentu w którym nasiona Chia napęcznieją. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, kakao i łyżkę ksylitolu, podgrzać do wymieszania składników i uzyskania konsystencji polewy. Kiedy polewa okaże się zbyt gęsta dodać kilka kropel wody. Sezam wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i prażyć krótko do lekkiego zarumienienia, tak aby nie doprowadzić nasion do posmaku goryczy. Kiedy polewa okaże się zbyt gęsta dodać kilka kropel wody. Pudding serwować z polewą czekoladową, całość posypać nasionami sezamu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych