Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym

Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym to idealne danie do przygotowania na obiad. Możesz je podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami.

Składniki

500 g - mielone mięso drobiowe
1 ząbek - czosnku rozgniecionego
1 - suszonego oregano
3 łyżki - czarnych oliwek posiekanych
1 łyżka - posiekanej natki pietruszki
1 - suszonej papryki
1 puszka - krojone pomidory
1 szt. - cebuli drobno posiekanej
0,5 łyżeczki - cukru
- oliwa do smażenia
1 - soli
- natka pietruszki do dekoracji
2 łyżki - tartego parmezanu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
273.3 kcal
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
8.4 g
Błonnik
25 g
Białko
1.5 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, posiekane czarne oliwki, suszoną paprykę, posiekaną natkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj małe pulpeciki.

Na patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na średnim ogniu do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.

Do naczynia do zapiekania przelej sos pomidorowy, rozprowadź, ułóż w nim uformowane pulpety. Piecz w piekarniku użyciem funkcji Steam Plus w 120 stopniach przez 20 minut. Wyjęte z piekarnika pulpety posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych