Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym
4 porcje
35 min
Łatwe
4.6 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym
Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, posiekane czarne oliwki, suszoną paprykę, posiekaną natkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj małe pulpeciki.
Na patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na średnim ogniu do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.
Do naczynia do zapiekania przelej sos pomidorowy, rozprowadź, ułóż w nim uformowane pulpety. Piecz w piekarniku użyciem funkcji Steam Plus w 120 stopniach przez 20 minut. Wyjęte z piekarnika pulpety posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Komentarze