Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.6 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Pulpeciki drobiowe z oliwkami i natką pietruszki zapiekane z sosie pomidorowym to idealne danie do przygotowania na obiad. Możesz je podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami.

Składniki

500 g - mielone mięso drobiowe
1 ząbek - czosnku rozgniecionego
1 - suszonego oregano
3 łyżki - czarnych oliwek posiekanych
1 łyżka - posiekanej natki pietruszki
1 - suszonej papryki
1 puszka - krojone pomidory
1 szt. - cebuli drobno posiekanej
0,5 łyżeczki - cukru
- oliwa do smażenia
1 - soli
- natka pietruszki do dekoracji
2 łyżki - tartego parmezanu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
273.3 kcal
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
8.4 g
Błonnik
25 g
Białko
1.5 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, posiekane czarne oliwki, suszoną paprykę, posiekaną natkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj małe pulpeciki.

Na patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż na średnim ogniu do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.

Krok 2

Do naczynia do zapiekania przelej sos pomidorowy, rozprowadź, ułóż w nim uformowane pulpety. Piecz w piekarniku użyciem funkcji Steam Plus w 120 stopniach przez 20 minut. Wyjęte z piekarnika pulpety posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.6, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Nie tylko smak jest tu zaletą. Jak będę chciała szybki obiad, wrócę do przepisu.
Marta
Fajny przepis dla zabieganych mam.
Małgorzata
To jest świetne danie, pulpeciki są soczyste i miękkie, a sos super do nich pasuje. Szykie do zrobienia, można zrobić podwójną porcję i odgrzać na drugi dzień. Ja jeszcze dodałam świeżą bazylię do sosu dzięki czemu danie nabrało śródziemnomorskiego charakteru 😀
Monka
Świetny przepis …te oliwki w pulpetach mniam U mnie brakło parmezanu i zastąpiła go mozzarella Mega porcja dla moich panów:)
DS
Szybki przepis, pyszne
Radosław
To danie wygląda tak apetycznie, że aż cieknie ślinka
Pafwvcio
Smakują jak u mamy!
Aleksandra J
Szybki, zdrowy obiad. Nie przepadam za pietruszką więc zmieniłam na bazylię i wyszło pysznie 🤤