Pyrowe refleksje
4 porcje
Średnie
Ziemniaki w mundurkach faszerowane masą serową.
Składniki
1,5 kg młodych ziemniaków
50 dkg seta twarogowego
jogurt grecki
śmietana 12%
koper zielony
szczypiorek
biała cebula
świeży polski czosnek
rzodkiewka
sól, pieprz
Pyrowe refleksje
Pyrowe refleksje
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozdrobnij ser na gładką masę, dodając śmietanę i jogurt (do rozdrabniania można użyć blendera). Dodaj drobno posiekaną cebulkę, czosnek i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie ugotuj pyry w mundurkach (czyli ziemniaki w łupinach). Wkładaj je do gotującej wody, a przed gotowaniem dokładnie oczyść.
Uwaga! Ziemniaków nie należy solić! Ugotuj je do miękkości. Opróżnij pewną część wnętrza ugotowanych ziemniaków w mundurkach, wypełniając je gotową masą serową. Górną, otwartą część ziemniaków przystrój pokrojoną rzodkiewką oraz koprem.
Komentarze