Pyzy a' la Różyc Adama Domańskiego
4 porcje
60 min
Średnie
Klasyka polskiej kuchni w wykonaniu Adama Domańskiego
Składniki
1,5 kg Ziemniaki (surowe)
0,75 kg Ziemniaki (ugotowane)
1 szt. Cebula biała
300 g Boczek wędzony, surowy
1 szczypta Sól
Pyzy a' la Różyc Adama Domańskiego
Pyzy a' la Różyc Adama Domańskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę (przez gazę lub białe płótno) do osobnego naczynia.
- Po kilkunastu minutach zlej wodę z naczynia w którym na dnie pozostaje mączka ziemniaczana.
- Mączkę połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami.
- Ziemniaki dopraw solą, wyrób je na gładką masę i formuj kuleczki.
- Uformowane pyzy wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj na dość małym ogniu.
- Pyzy podawaj polane omastą (stopiony boczek wędzony i cebula).
Komentarze