Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pyzy a' la Różyc Adama Domańskiego

Pyzy a' la Różyc Adama Domańskiego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka polskiej kuchni w wykonaniu Adama Domańskiego

Składniki

1,5 kg Ziemniaki (surowe)
0,75 kg Ziemniaki (ugotowane)
1 szt. Cebula biała
300 g Boczek wędzony, surowy
1 szczypta Sól

Opis wykonania

  1. Surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę (przez gazę lub białe płótno) do osobnego naczynia.
  2. Po kilkunastu minutach zlej wodę z naczynia w którym na dnie pozostaje mączka ziemniaczana.
  3. Mączkę połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami.
  4. Ziemniaki dopraw solą, wyrób je na gładką masę i formuj kuleczki.
  5. Uformowane pyzy wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj na dość małym ogniu.
  6. Pyzy podawaj polane omastą (stopiony boczek wędzony i cebula).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych