Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Racuchy

Racuchy

Racuchy to łatwe i szybkie w przygotowaniu placki na bazie mleka, mąki i jaj z dodatkiem proszku do pieczenia lub drożdży. Do ciasta na racuchy dodaje się również obrane...

Czytaj więcej
Racuchy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Racuchy to łatwe i szybkie w przygotowaniu placki na bazie mleka, mąki i jaj z dodatkiem proszku do pieczenia lub drożdży. Do ciasta na racuchy dodaje się również obrane i pokrojone jabłka, które nadają plackom słodyczy. Inną wersją są racuchy z serem twarogowym. Mają one delikatną konsystencję i smak. Racuchy doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie, słodka przekąska czy podwieczorek.

Jak zrobić racuchy?

Przepis na racuchy nie jest skomplikowany – składniki należy połączyć ze sobą, mieszać do uzyskania jednolitej masy, a następnie smażyć na złoty kolor. Stosując się do kilku wskazówek otrzymasz nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo puszyste oraz delikatne racuchy. Aby racuchy były delikatniejsze, zetrzyj jabłka na tarce zamiast kroić je w plasterki. W przypadku twarogowych racuchów zdecyduj się na serek wiejski lub homogenizowany. Jabłka można zastąpić innymi świeżymi lub suszonymi owocami, np. borówkami lub rodzynkami.

Aby ciasto było bardziej puszyste, oddziel białka od żółtek, ubij pianę z białek i dodaj ją do ciasta tuż przed smażeniem. Po dodaniu piany z białek do masy całość należy delikatnie wymieszać łyżką.

Z czym podawać racuchy?

Najczęściej racuchy posypuje się cukrem pudrem tuż przed podaniem. Do jabłkowych placuszków doskonale pasuje cynamon. Można wykorzystać go na dwa sposoby: samodzielnie lub mieszając z cukrem pudrem w proporcjach 1:1. Dodatkową słodycz zapewni polanie racuchów miodem lub syropem klonowym. Racuchy doskonale smakują również z dżemem, np. malinowym, wiśniowym lub z czarnej porzeczki.