Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śniadania na ciepło, zwłaszcza gdy jest zimno, to podstawa mojej diety.Racuchy są i bogate w składniki odżywcze. Podajcie je np. z jogurtem i owocami.

Składniki

150 ml kefir
2 łyżka lucuma sproszkowana
1 szt. jajo
1 szczypta soda oczyszczona
3/4 szklanka mąka pełnoziarnista
2 łyżka mąka z zarodków kukurydzy
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka rodzynki

Opis wykonania

Do kefiru dodajemy sodę i odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie dodajemy jajo, lucume, odrobinę skórki otartej z cytryny i całość mieszamy. Następnie dodajemy mąki i rozdrobnione orzechy, a na sam koniec pokrojone w drobne cząstki banany oraz rodzynki. Ciasto mieszamy na gładką masą. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzaną patelnię,(posmarowaną masłem bądź oliwą) najlepiej z powłoką nieprzywierającą łyżką nakładamy ciasto rozsmarowując go lekko, tak aby ciasto miało grubość około cm. Racuszki smażymy z obydwóch stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem kokosowym=mąką kokosową. Do racuszków świetnie sprawdzi się jogurt z owocami świeżymi albo domową frużeliną.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych