Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Masz ochotę na włoską kuchnię? Oto szybki i prosty przepis na pyszne ravioli z ricottą i szpinakiem!

Składniki

Ciasto:
275 g mąki pszennej
2 jajka
3 żółtka jaj
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki oliwy z oliwek

Farsz:
100 g świeżego szpinaku
50 g sera ricotta
1 ząbek czosnku
skórka starta z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło - 1 łyżka
1 łyżka masła

Opis wykonania

Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Wyciśnij z pomocą praski ząbek czosnku i podsmaż przez kilkadziesiąt sekund. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Szpinak podsmaż przez 2–3 minuty na średniej mocy płyty grzewczej tak by zmiękł, a także by odparowała większość wody. Następnie zawartość patelni posiekaj drobno na desce do krojenia. Dodaj zimną ricottę, skórkę z cytryny, wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka i całe jaja. Wyrabiaj ciasto z pomocą końcówki w kształcie haka. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie.

Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć przez minimum 10 minut.

Porada

Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.

Bosh Logo
Bosh

Następnie z pomocą przystawki do makaronu rozwałkuj ciasto na długie cienkie kawałki – zacznij od największej grubości, a następnie za każdym razem zmniejszaj ustawienie grubości w maszynce do makaronu aż do uzyskania ciasta o grubości 1 mm.

Jeden arkusz ciasta ułóż na blacie, następnie układaj na nim kulki schłodzonego farszu. Kolejny arkusz ciasta ułóż na wierzchu i z pomocą dłoni dociśnij mocno i dokładnie, tak by oba kawałki ciasta dobrze się połączyły.

Za pomocą radełka wykrój kwadratowe pierożki i gotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z rozpuszczonym masłem i siekanymi świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy