


Masz ochotę na włoską kuchnię? Oto szybki i prosty przepis na pyszne ravioli z ricottą i szpinakiem!
Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Wyciśnij z pomocą praski ząbek czosnku i podsmaż przez kilkadziesiąt sekund. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak podsmaż przez 2–3 minuty na średniej mocy płyty grzewczej tak by zmiękł, a także by odparowała większość wody. Następnie zawartość patelni posiekaj drobno na desce do krojenia. Dodaj zimną ricottę, skórkę z cytryny, wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka i całe jaja. Wyrabiaj ciasto z pomocą końcówki w kształcie haka. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć przez minimum 10 minut.
Następnie z pomocą przystawki do makaronu rozwałkuj ciasto na długie cienkie kawałki – zacznij od największej grubości, a następnie za każdym razem zmniejszaj ustawienie grubości w maszynce do makaronu aż do uzyskania ciasta o grubości 1 mm.
Jeden arkusz ciasta ułóż na blacie, następnie układaj na nim kulki schłodzonego farszu. Kolejny arkusz ciasta ułóż na wierzchu i z pomocą dłoni dociśnij mocno i dokładnie, tak by oba kawałki ciasta dobrze się połączyły.
Za pomocą radełka wykrój kwadratowe pierożki i gotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z rozpuszczonym masłem i siekanymi świeżymi ziołami.