Ravioli z ricottą i szpinakiem
4 porcje
35 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ravioli z ricottą i szpinakiem
Ravioli z ricottą i szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Wyciśnij z pomocą praski ząbek czosnku i podsmaż przez kilkadziesiąt sekund. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak podsmaż przez 2–3 minuty na średniej mocy płyty grzewczej tak by zmiękł, a także by odparowała większość wody. Następnie zawartość patelni posiekaj drobno na desce do krojenia. Dodaj zimną ricottę, skórkę z cytryny, wymieszaj, dopraw do smaku i wstaw do lodówki.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka i całe jaja. Wyrabiaj ciasto z pomocą końcówki w kształcie haka. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć przez minimum 10 minut.
Porada
Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.
Następnie z pomocą przystawki do makaronu rozwałkuj ciasto na długie cienkie kawałki – zacznij od największej grubości, a następnie za każdym razem zmniejszaj ustawienie grubości w maszynce do makaronu aż do uzyskania ciasta o grubości 1 mm.
Jeden arkusz ciasta ułóż na blacie, następnie układaj na nim kulki schłodzonego farszu. Kolejny arkusz ciasta ułóż na wierzchu i z pomocą dłoni dociśnij mocno i dokładnie, tak by oba kawałki ciasta dobrze się połączyły.
Za pomocą radełka wykrój kwadratowe pierożki i gotuj je przez 2–3 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z rozpuszczonym masłem i siekanymi świeżymi ziołami.
Komentarze