Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rustykalne tagliatelle z pomidorami i krewetkami

Rustykalne tagliatelle z pomidorami i krewetkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pomidory i krewetki to połączenie idealne. Jeśli dodamy do nich domowej roboty makaron, będzie to już danie kompletne. Czy domowy makaron jest wyzwaniem? Zupełnie nie, naprawdę łatwo się go robi!

Składniki

Makaron:
400 g - mąki pszennej
4 szt. - jajek
2 szczypty - soli
Sos:
24 szt. - krewetek
1 puszka - pomidorów w kawałkach
2 łyżki - oliwy z oliwek
2 ząbki - czosnku
1 szt. - chilii
- sól do smaku
2 łyżki - natki pietruszki posiekanej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
566.3 kcal
Tłuszcz
11.9 g
Węglowodany
78.3 g
Błonnik
36.4 g
Białko
2.7 g
Sól
2.4 g

Opis wykonania

1

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, jaja oraz sól. Hakiem mieszaj do całkowitego wyrobienia ciasta. Powinna powstać kula.

2

Użyj przystawki do makaronu, odrywaj kawałki ciasta i przepuszczaj je przez przystawkę. Powstaną dluższe i szersze pasy makaronu.

Użyj przystawki do tagliatelle. W zależności od grubości makaronu ustaw maszynę na poziom od 2 do 6. Pasy makaronu przepuszczaj przez maszynkę, powstanie tagliatelle.

Gotowy makaron układaj na blacie lub desce posypanej mąką. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok 2-3 minut, czas zależy od grubości tagliatelle. Powinien być al dente.

Porada

Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.



Bosh Logo
Bosh
3

Na rozgrzaną patelnię dodaj czosnek i chilli, po chwili dodaj krewetki, całość smaż ok. 3 minut.

Dodaj pomidory oraz sól i cukier do smaku.

Ugotowany makaron przełóż na patelnię wraz z sosem. Wymieszaj, nakładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyszło wyśmienicie. Polecam serdecznie
Radosław
Jeden z moich ulubionych makaronów