


Pomidory i krewetki to połączenie idealne. Jeśli dodamy do nich domowej roboty makaron, będzie to już danie kompletne. Czy domowy makaron jest wyzwaniem? Zupełnie nie, naprawdę łatwo się go robi!
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, jaja oraz sól. Hakiem mieszaj do całkowitego wyrobienia ciasta. Powinna powstać kula.
Użyj przystawki do makaronu, odrywaj kawałki ciasta i przepuszczaj je przez przystawkę. Powstaną dluższe i szersze pasy makaronu.
Użyj przystawki do tagliatelle. W zależności od grubości makaronu ustaw maszynę na poziom od 2 do 6. Pasy makaronu przepuszczaj przez maszynkę, powstanie tagliatelle.
Gotowy makaron układaj na blacie lub desce posypanej mąką. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok 2-3 minut, czas zależy od grubości tagliatelle. Powinien być al dente.
Na rozgrzaną patelnię dodaj czosnek i chilli, po chwili dodaj krewetki, całość smaż ok. 3 minut.
Dodaj pomidory oraz sól i cukier do smaku.
Ugotowany makaron przełóż na patelnię wraz z sosem. Wymieszaj, nakładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.