Faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami
Opis wykonania
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami podawana jest na gorąco udekorowana natką pietruszki.
100 g kaszy jaglanej w woreczku ułozyć na durszlaku, opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, zostawić aż odcieknie.Z papryki odkroić czubki i usunąć gniazda nasienne, opłukać Obgotować paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwrócić i pozostawiać do wyschnięcia. Pieczarki oczyścić i przepłukać na sicie, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Mięso wieprzowe zmielić. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić cebulę, smażyć co jakiś czas mieszając. Do niej dodać mięso, podsmażyć. Na koniec wrzucić pieczarki, wymieszać co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucić kaszę jaglaną, wlać 1 szklankę wody, gotować aż kasza zmięknie i odparuje większość płynu. Doprawiać farsz do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gdy przestygnie dodać do farszu pokrojony w drobną kostkę żółty ser i pokrojone drobno resztki papryki z czubków. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Ułozyć faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na ok. 20 minut. Wyjąć i zaraz podawać.