Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami podawana jest na gorąco udekorowana natką pietruszki.

Składniki

6 szt. papryka
100 g kasza jaglana
10 szt. pieczarki
1 szt. cebula
200 g mięso mielone
100 g żólty ser
do smaku szczypta sól, pieprz, zioła prowansalskie
2 łyżka olej rzepakowy

Opis wykonania

100 g kaszy jaglanej w woreczku ułozyć na durszlaku, opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, zostawić aż odcieknie.Z papryki odkroić czubki i usunąć gniazda nasienne, opłukać Obgotować paprykę w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odwrócić i pozostawiać do wyschnięcia. Pieczarki oczyścić i przepłukać na sicie, pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać. Mięso wieprzowe zmielić. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić cebulę, smażyć co jakiś czas mieszając. Do niej dodać mięso, podsmażyć. Na koniec wrzucić pieczarki, wymieszać co jakiś czas aż zmiękną. Na koniec wrzucić kaszę jaglaną, wlać 1 szklankę wody, gotować aż kasza zmięknie i odparuje większość płynu. Doprawiać farsz do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gdy przestygnie dodać do farszu pokrojony w drobną kostkę żółty ser i pokrojone drobno resztki papryki z czubków. Tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Ułozyć faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st z termoobiegiem na ok. 20 minut. Wyjąć i zaraz podawać.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
JanUszka
Przyznam, że bardzo mi smakuje ta wersja papryki faszerowanej, jest bardzo sycąca