Sakiewka z warzywnym nadzieniem i parmezanem
4 porcje
Średnie
Naleśnikowe sakiewki napełnione pysznym warzywnym nadzieniem ,parmezanem są alternatywą dla mięsnych dań.
Składniki
1 szklanka mąka
2 szt. jajka
0,5 szklanka mleko
2 łyżka woda
2 łyżka olej
1 szt. cukinia
2 szt. pomidor
200 g pieczarki
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cebulka mała
2 szt. czosnek ząbki
2 łyżka przyprawy:sól,pieprz,oregano
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka pietruszka natka pokrojona
100 g parmezan
10 szt. szczyporek
Sakiewka z warzywnym nadzieniem i parmezanem
Sakiewka z warzywnym nadzieniem i parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z mleka,jajek,mąki,wody i oleju robimy ciasto naleśnikowe i smazymy cieniutkie naleśniki.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,dodajemy pokrojoną drobno cebulkę,czosnek rozgnieciony i gdy lekko się zarumieni dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę oprócz pomidorow.Dusimy przez około 10 minut,następnie dodajemy pomidory pokrojone bez skorki,przyprawy i mieszamy przez 5 minut.Na koniec dajemy świeżą pietruszkę ,starty parmezan i razem mieszamy ale na boku,bez ognia.Nadziewamy masą warzywną naleśniki tworzac sakiewkę,zawiazujemy szczypiorkiem,mozemy podać z sosem pomidorowym lub same zapieczone.
Komentarze