Sałata z mozzarellą, szpinakiem i arbuzem
![Sałata z mozzarellą, szpinakiem i arbuzem](https://akademiasmaku.pl/storage/7922/conversions/salata-z-mozzarella-szpinakiem-i-arbuzem-5107-single.webp)
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Mozzarella bardzo lubi się z arbuzem i zielonymi dodatkami. Świetna lekka sałatka, którą można zrobić w kilka minut. Jest kolor i smak, czego chcieć więcej?
Składniki
1 kg arbuza
1 opakowanie mozzarelli (małe kulki)
2 garście szpinaku
kilka listków mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Sałata z mozzarellą, szpinakiem i arbuzem
Sałata z mozzarellą, szpinakiem i arbuzem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10289/conversions/ehTKQMfXo9V1d3-thumb.webp)
Arbuza pokrój w większą kostkę. Szpinak przebierz, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Kulki mozzarelli pokrój na połówki lub ćwiartki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10290/conversions/LlgDjbX6euowTa-thumb.webp)
Wymieszaj blenerem oliwę z sokiem z cytryny, lekko posól.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10291/conversions/IxP1v5krPlXYLo-thumb.webp)
W większej misce wymieszaj ze sobą składniki, całość posyp posiekaną miętą.
Sałatka świetnie smakuje jako przystawka podana z grzankami czosnkowymi.
Komentarze