Jajka przepiórcze
Niewielkich rozmiarów jajka z nakrapianą skorupką przyciągają wzrok i wyglądają dekoracyjnie. Po ugotowaniu i przekrojeniu wyróżniają się jasnym odcieniem żółtka. Jajka przepiórcze właściwości Charakteryzują się delikatnym smakiem. Jedno jajko...
Czytaj więcej
Niewielkich rozmiarów jajka z nakrapianą skorupką przyciągają wzrok i wyglądają dekoracyjnie. Po ugotowaniu i przekrojeniu wyróżniają się jasnym odcieniem żółtka.
Jajka przepiórcze właściwości
Charakteryzują się delikatnym smakiem. Jedno jajko waży około 12 g i dostarcza niecałych 20 kcal. 100 g jajek to około 160 kcal. Dla porównania 100 g jaj kurzych to 140 kcal.
Jajka przepiórcze – przepisy
Jajka przepiórcze są szczególnie popularne w okresie Wielkanocy. Są ciekawą alternatywą dla powszechnych w tym czasie przepisów z wykorzystaniem jaj kurzych. Warto po nie sięgać nie tylko od święta. Ugotowane jajka przepiórcze można podać jako przekąskę, faszerować lub dodać do sałatki, kanapek czy zupy.
Do faszerowania jajek przepiórczych można wykorzystać żółtka połączone z hummusem, puree z groszku zielonego lub soczewicy, musztardą, łososiem wędzonym, tuńczykiem, twarożkiem, rzodkiewką, kukurydzą konserwową, papryką, ogórkiem świeżym lub kiszonym. Jajka przepiórcze z powodzeniem można również smażyć oraz gotować w koszulkach.