Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze

Niewielkich rozmiarów jajka z nakrapianą skorupką przyciągają wzrok i wyglądają dekoracyjnie. Po ugotowaniu i przekrojeniu wyróżniają się jasnym odcieniem żółtka. Jajka przepiórcze właściwości Charakteryzują się delikatnym smakiem. Jedno jajko...

Czytaj więcej
Jajka przepiórcze
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Niewielkich rozmiarów jajka z nakrapianą skorupką przyciągają wzrok i wyglądają dekoracyjnie. Po ugotowaniu i przekrojeniu wyróżniają się jasnym odcieniem żółtka.

Jajka przepiórcze właściwości

Charakteryzują się delikatnym smakiem. Jedno jajko waży około 12 g i dostarcza niecałych 20 kcal. 100 g jajek to około 160 kcal. Dla porównania 100 g jaj kurzych to 140 kcal.

Jajka przepiórcze – przepisy

Jajka przepiórcze są szczególnie popularne w okresie Wielkanocy. Są ciekawą alternatywą dla powszechnych w tym czasie przepisów z wykorzystaniem jaj kurzych. Warto po nie sięgać nie tylko od święta. Ugotowane jajka przepiórcze można podać jako przekąskę, faszerować lub dodać do sałatki, kanapek czy zupy.

Do faszerowania jajek przepiórczych można wykorzystać żółtka połączone z hummusem, puree z groszku zielonego lub soczewicy, musztardą, łososiem wędzonym, tuńczykiem, twarożkiem, rzodkiewką, kukurydzą konserwową, papryką, ogórkiem świeżym lub kiszonym. Jajka przepiórcze z powodzeniem można również smażyć oraz gotować w koszulkach.