Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Naleśniki można jeść inaczej... na przykład jako składnik sałatki...:)

Składniki

1 szt. filet z kurczaka
70 g mąka z ciecierzycy
30 g mąka ryżowa
1 szt. jajko
100 ml mleko
50 ml woda żródlana
1 szt. sałata rzymska
8 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. ogórek zielony
8 szt. orzech włoski
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. czosnek ząbek
1 łyżeczka skórka starta z limonki
2 szczypta sol
2 szczypta pieprz
1 łyżeczka curry
3 szczypta papryka mielona słodka

Opis wykonania

1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę ( 2 cm) dodając do niego marynatę ( mieszamy razem: oliwę z oliwek - 2 łyżki, posiekany czosnek, startą skórkę z limonki, pieprz, sól, curry, paprykę mieloną słodką ). Kurczaka wymieszanego z marynatą pozostawiamy w lodówce na ok. 1/2 godziny. Następnie smażymy zamarynowanego kurczaka na patelni ( można też zgrillować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym) i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Przyrządzamy naleśniki. Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe: mąka z ciecierzycy, mąka ryżowa, jajko, mleko, woda źródlana, szczypta soli, szczypta pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek z obu stron. Naleśniki studzimy i kroimy na 0,5 cm paski. 3. Pomidorki kroimy na połówki, sałatę rzymską kroimy na mniejsze części, ogórka zielonego kroimy na półplasterki, orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. 4. Ostatnim etapem jest ułożenie sałatki w słoiku tworząc warstwy: paski naleśnikowe, kurczak, sałata rzymska, pomidorki, ogórek, orzechy włoskie... jak starczy miejsca to powtarzamy jeszcze raz warstwy. Smacznego.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych