Sałatka naleśnikowa z kurczakiem
2 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Sałatka naleśnikowa z kurczakiem
Sałatka naleśnikowa z kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę ( 2 cm) dodając do niego marynatę ( mieszamy razem: oliwę z oliwek - 2 łyżki, posiekany czosnek, startą skórkę z limonki, pieprz, sól, curry, paprykę mieloną słodką ). Kurczaka wymieszanego z marynatą pozostawiamy w lodówce na ok. 1/2 godziny. Następnie smażymy zamarynowanego kurczaka na patelni ( można też zgrillować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym) i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Przyrządzamy naleśniki. Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe: mąka z ciecierzycy, mąka ryżowa, jajko, mleko, woda źródlana, szczypta soli, szczypta pieprzu. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek z obu stron. Naleśniki studzimy i kroimy na 0,5 cm paski. 3. Pomidorki kroimy na połówki, sałatę rzymską kroimy na mniejsze części, ogórka zielonego kroimy na półplasterki, orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. 4. Ostatnim etapem jest ułożenie sałatki w słoiku tworząc warstwy: paski naleśnikowe, kurczak, sałata rzymska, pomidorki, ogórek, orzechy włoskie... jak starczy miejsca to powtarzamy jeszcze raz warstwy. Smacznego.
Komentarze