Sałatka szwedzka
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na sałatkę szwedzką, czyli ogórki w słodko-kwaśnej odsłonie. Przygotuj ją w słoiki na zimę! Nie raz uratuje Cię, jeśli nie będziesz mieć co dodać do obiadu.
Składniki
2 kg ogórki gruntowe
3 szklanka woda
2 szklanka cukier
2 szklanka ocet
1 pęczek kwiaty kopru
2 łyżka sól
1 łyżka gorczyca
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
396 kcal
Tłuszcz
0.7 g
Węglowodany
92.4 g
Błonnik
3.2 g
Białko
2 g
Sól
5 g
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ogórki umyj i pokrój w plasterki używając przystawki z nożami tnącymi do robota kuchennego OptiMum.
W garnku z zimną wodą rozpuść sól, dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie ogórki odcedź na sicie. Do każdego ze słoików dodaj trochę ziaren gorczycy i kwiatów kopru, włóż pokrojone ogórki.
Zalewa:
Do rondla wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj.
Przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami zalej gorącą zalewą i zamykaj, odwracaj do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.
Komentarze