Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na sałatkę szwedzką, czyli ogórki w słodko-kwaśnej odsłonie. Przygotuj ją w słoiki na zimę! Nie raz uratuje Cię, jeśli nie będziesz mieć co dodać do obiadu.

Składniki

2 kg ogórki gruntowe
3 szklanka woda
2 szklanka cukier
2 szklanka ocet
1 pęczek kwiaty kopru
2 łyżka sól
1 łyżka gorczyca

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
396 kcal
Tłuszcz
0.7 g
Węglowodany
92.4 g
Błonnik
3.2 g
Białko
2 g
Sól
5 g

Opis wykonania

Krok 1

Ogórki umyj i pokrój w plasterki używając przystawki z nożami tnącymi do robota kuchennego OptiMum.

W garnku z zimną wodą rozpuść sól, dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie ogórki odcedź na sicie. Do każdego ze słoików dodaj trochę ziaren gorczycy i kwiatów kopru, włóż pokrojone ogórki.

Krok 2

Zalewa:

Do rondla wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj.

Przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami zalej gorącą zalewą i zamykaj, odwracaj do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Do obiadu w sam raz :)
Monka
Uwielbiam sałatkę szwedzką do obiadu zimą
Babeczka
Świetna szybka w przygotowaniu nie wymaga wielu składników
Radosław
Smak dzieciństwa odtworzony