Sałatka z białej rzodkwi
4 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Sałatka z białej rzodkwi
Sałatka z białej rzodkwi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rzodkiew, marchew i ogórek obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie, długie słupki. Możesz również przygotować z warzyw długie nitki - do tego celu potrzebna będzie specjalna skrobaczka do warzywnego spaghetti.
Ziarna sezamu upraż na płycie grzewczej na suchej patelni do momentu, kiedy zaczną się brązowić.
Olej, ocet i cukier wymieszaj dokładnie do czasu, aż cukier się rozpuści a sos nabierze jednolitej konsystencji. Sos przypraw do smaku solą, powinien być nieco zbyt słony w smaku - dzięki temu po dodaniu go do sałatki smaki idealnie się zbalansują.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Warzywa delikatnie wymieszaj, dodaj część ziaren sezamu i odrobinę płatków chili. Całość skrop połową przygotowanego sosu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Sałatkę podawaj z dodatkiem posiekanej drobno zielonej cebuli, posypaną pozostałym prażonym sezamem.
Pozostały sos zaserwuj w osobnej miseczce, tak by każdy mógł dodatkowo skropić sosem swoją porcję sałatki.
Komentarze