Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Charakterystyczny, intensywny i nieco ostry smak rzodkwi nada wyjątkowości sałatce.

Składniki

1 szt. - rzodkwi białej
0,5 szt. - marchwi
0,5 szt. - ogórka zielonego
30 g - sezamu
- chili (płatki)
1 szt. - cebulki dymki
2 łyżki - oleju sezamowego
2 łyżki - octu ryżowego
2 łyżki - cukru trzcinowego
- sól

Opis wykonania

1

Rzodkiew, marchew i ogórek obierz ze skóry i pokrój w cieniutkie, długie słupki. Możesz również przygotować z warzyw długie nitki - do tego celu potrzebna będzie specjalna skrobaczka do warzywnego spaghetti.

2

Ziarna sezamu upraż na płycie grzewczej na suchej patelni do momentu, kiedy zaczną się brązowić.

Olej, ocet i cukier wymieszaj dokładnie do czasu, aż cukier się rozpuści a sos nabierze jednolitej konsystencji. Sos przypraw do smaku solą, powinien być nieco zbyt słony w smaku - dzięki temu po dodaniu go do sałatki smaki idealnie się zbalansują.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Warzywa delikatnie wymieszaj, dodaj część ziaren sezamu i odrobinę płatków chili. Całość skrop połową przygotowanego sosu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

4

Sałatkę podawaj z dodatkiem posiekanej drobno zielonej cebuli, posypaną pozostałym prażonym sezamem. 

Pozostały sos zaserwuj w osobnej miseczce, tak by każdy mógł dodatkowo skropić sosem swoją porcję sałatki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych