


Sałatka z bobem i fetą to idealne połączenie smaków na lekki obiad lub zdrową przekąskę. Świeże składniki i ser feta o charakterystycznym smaku sprawią, że ta sałatka stanie się Twoim ulubionym daniem.
W garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj bób przez około 5 minut, powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący. Odcedź i przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz z łupinek.
Na patelni podsmaż plastry boczku na chrupko, do wytopienia tłuszczu. Odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 4 plastry w całości i zostaw do dekoracji, resztę pokrusz w ręku.
W większej misce wymieszaj bób, pokruszony boczek, cebulę, miętę, sok z cytryny i oliwę z oliwek, dopraw solą. Dodaj fetę, lekko wymieszaj.
Na wierzchu sałatki ułóż całe plastry boczku, możesz też ją posypać dodatkową miętą oraz – jeśli lubisz – różowym pieprzem.