Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sałatka z bobem i fetą

Sałatka z bobem i fetą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sałatka z bobem i fetą to idealne połączenie smaków na lekki obiad lub zdrową przekąskę. Świeże składniki i ser feta o charakterystycznym smaku sprawią, że ta sałatka stanie się Twoim ulubionym daniem.

Składniki

400 g bobu (może być świeży lub mrożony)
150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
150 g plastrów boczku wędzonego
1/2 szt. czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
2 łyżka mięty (posiekanej)
3 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
424 kcal
Tłuszcz
33.9 g
Węglowodany
9.2 g
Błonnik
17.9 g
Białko
6 g
Sól
3.75 g

Opis wykonania

Krok 1

W garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj bób przez około 5 minut, powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący. Odcedź i przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz z łupinek.

Krok 2

Na patelni podsmaż plastry boczku na chrupko, do wytopienia tłuszczu. Odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 4 plastry w całości i zostaw do dekoracji, resztę pokrusz w ręku.

W większej misce wymieszaj bób, pokruszony boczek, cebulę, miętę, sok z cytryny i oliwę z oliwek, dopraw solą. Dodaj fetę, lekko wymieszaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Na wierzchu sałatki ułóż całe plastry boczku, możesz też ją posypać dodatkową miętą oraz – jeśli lubisz – różowym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajnie dobrane składniki, już tylko czekam aż pojawi się bób, szkoda, że sozon na niego tak krótko trwa.