Sałatka z bobem i fetą
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Sałatka z bobem i fetą
Sałatka z bobem i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj bób przez około 5 minut, powinien być miękki, ale nadal lekko chrupiący. Odcedź i przelej go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz z łupinek.
Na patelni podsmaż plastry boczku na chrupko, do wytopienia tłuszczu. Odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 4 plastry w całości i zostaw do dekoracji, resztę pokrusz w ręku.
W większej misce wymieszaj bób, pokruszony boczek, cebulę, miętę, sok z cytryny i oliwę z oliwek, dopraw solą. Dodaj fetę, lekko wymieszaj.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Na wierzchu sałatki ułóż całe plastry boczku, możesz też ją posypać dodatkową miętą oraz – jeśli lubisz – różowym pieprzem.
Komentarze