Jajko zapiekane w pomidorze

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Jajko zapiekane w pomidorze
Jajko zapiekane w pomidorze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Pomidora myjemy i odkrawamy górę po stronie szypułki tworząc wieczko. 2. Łyżką usuwamy miąższ pomidora (nie wyrzucamy), zostawiając otoczkę przy skórce. 3. Miąższ pomidora dusimy na oliwie razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do wydrążonego pomidora wkładamy łyżeczkę uduszonego miąższu, a następnie powoli wbijamy jajko, tak aby żółtko pozostało w całości. 5. Gotowego pomidora wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy na muffiny i zapiekamy w piekarniku do czasu ścięcia się jajka ok. 15 min, 180°C. Możemy również użyć mikrofalówki. 6. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pozostałego miąższu i pesto. Smacznego!
Komentarze