Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie idealne na weekendowe ciepłe śniadanie.

Składniki

1 szt. - duży pomidor (najlepiej taki z szypułką)
1 szt. - małe jajko
1/4 szt. - ćwiartka małej cebuli
- sól, pieprz
1/2 łyżeczka - oliwa
1 łyżeczka - do podania: pesto, swieże zioła

Opis wykonania

1. Pomidora myjemy i odkrawamy górę po stronie szypułki tworząc wieczko. 2. Łyżką usuwamy miąższ pomidora (nie wyrzucamy), zostawiając otoczkę przy skórce. 3. Miąższ pomidora dusimy na oliwie razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do wydrążonego pomidora wkładamy łyżeczkę uduszonego miąższu, a następnie powoli wbijamy jajko, tak aby żółtko pozostało w całości. 5. Gotowego pomidora wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy na muffiny i zapiekamy w piekarniku do czasu ścięcia się jajka ok. 15 min, 180°C. Możemy również użyć mikrofalówki. 6. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pozostałego miąższu i pesto. Smacznego!


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Piękne śniadanie :) jemy zarówno oczami więc bardzo polecam wypróbować tą wersję zapiekania jajka!