Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka jest doskonałą propozycją zarówno dla osób pilnujących diety oraz aktywnych fizycznie.

Składniki

200-300 g jarmużmu
2 duże buraki
1 puszka kukurydzy
1 kostka fety
6 jajek
2 duże czerwone cebule

Sos vinegret:
Ocet balsamiczny
Musztarda
Oliwa z oliwek
Miód
Bazylia

Opis wykonania

Letnia sałatka pełna wyrazistych smaków, idealna zarówno na kolację jak i śniadanie. Duża ilość warzyw sprawia, że sałatka sprawdzi się doskonale nawet podczas diety. Dodatek buraków nie tylko ożywia całe danie, ale równocześnie sprawi, że z powodzeniem można ją jeść osoby aktywne fizycznie nawet po ciężkim treningu.

Opis przygotowania:

  1. Buraki gotuj do miękkości przez około 60 min.
  2. W tym samym czasie nastaw wodę na jajka. Gdy zacznie się gotować włóż do niej jajka i nastaw minutnik na 7 minut. Ostudzone obierz i pokrój w ósemki.
  3. Jarmuż umyj i pokrój lub porwij na małe kawałki. Następnie przełóż liście na durszlak i sparz wrzątkiem. Odstaw jarmuż do ostygnięcia i osuszenia.
  4. W tym czasie pokrój fetę w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
  5. Kukurydzę odcedź z zalewy i dwukrotnie przepłukaj pod bieżącą wodą.
  6. Ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.
  7. W szklanej misce ułóż sałatkę warstwami: jarmuż-buraki-feta-kukurydza-cebula-jajka. Całość polej sosem vinegret. Wierzch sałatki możesz posypać dodatkowo suszoną bazylią.

TIP

  • Pokrojoną cebulę rozłóż na desce i lekko skrop oliwą z oliwek. Ten prosty zabieg sprawi, że cebula zmięknie i będzie delikatniejsza w smaku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Super przepis, żeby przemycić trochę zdrowia i witamin. Sałatka sama w sobie była bardzo sycąca i idealnym dodatkiem to kotlecików
Radosław
Zamiast jarmużu użyłem rukoli która moim zdaniem bardziej pasuje do buraka. Pyszna salatka

Powiązane przepisy