Sałatka z jarmużu i buraków
8 porcje
60 min
Łatwe
Sałatka jest doskonałą propozycją zarówno dla osób pilnujących diety oraz aktywnych fizycznie.
Składniki
200-300 g jarmużmu
2 duże buraki
1 puszka kukurydzy
1 kostka fety
6 jajek
2 duże czerwone cebule
Sos vinegret:
Ocet balsamiczny
Musztarda
Oliwa z oliwek
Miód
Bazylia
Sałatka z jarmużu i buraków
Sałatka z jarmużu i buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Letnia sałatka pełna wyrazistych smaków, idealna zarówno na kolację jak i śniadanie. Duża ilość warzyw sprawia, że sałatka sprawdzi się doskonale nawet podczas diety. Dodatek buraków nie tylko ożywia całe danie, ale równocześnie sprawi, że z powodzeniem można ją jeść osoby aktywne fizycznie nawet po ciężkim treningu.
Opis przygotowania:
- Buraki gotuj do miękkości przez około 60 min.
- W tym samym czasie nastaw wodę na jajka. Gdy zacznie się gotować włóż do niej jajka i nastaw minutnik na 7 minut. Ostudzone obierz i pokrój w ósemki.
- Jarmuż umyj i pokrój lub porwij na małe kawałki. Następnie przełóż liście na durszlak i sparz wrzątkiem. Odstaw jarmuż do ostygnięcia i osuszenia.
- W tym czasie pokrój fetę w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i dwukrotnie przepłukaj pod bieżącą wodą.
- Ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.
- W szklanej misce ułóż sałatkę warstwami: jarmuż-buraki-feta-kukurydza-cebula-jajka. Całość polej sosem vinegret. Wierzch sałatki możesz posypać dodatkowo suszoną bazylią.
TIP
- Pokrojoną cebulę rozłóż na desce i lekko skrop oliwą z oliwek. Ten prosty zabieg sprawi, że cebula zmięknie i będzie delikatniejsza w smaku.
Komentarze