Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z jarmużu i buraków

Opis wykonania

Sałatka jest doskonałą propozycją zarówno dla osób pilnujących diety oraz aktywnych fizycznie.

Letnia sałatka pełna wyrazistych smaków, idealna zarówno na kolację jak i śniadanie. Duża ilość warzyw sprawia, że sałatka sprawdzi się doskonale nawet podczas diety. Dodatek buraków nie tylko ożywia całe danie, ale równocześnie sprawi, że z powodzeniem można ją jeść osoby aktywne fizycznie nawet po ciężkim treningu.



Opis przygotowania:



  1. Buraki gotuj do miękkości przez około 60 min.

  2. W tym samym czasie nastaw wodę na jajka. Gdy zacznie się gotować włóż do niej jajka i nastaw minutnik na 7 minut. Ostudzone obierz i pokrój w ósemki.

  3. Jarmuż umyj i pokrój lub porwij na małe kawałki. Następnie przełóż liście na durszlak i sparz wrzątkiem. Odstaw jarmuż do ostygnięcia i osuszenia.

  4. W tym czasie pokrój fetę w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.

  5. Kukurydzę odcedź z zalewy i dwukrotnie przepłukaj pod bieżącą wodą.

  6. Ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.

  7. W szklanej misce ułóż sałatkę warstwami: jarmuż-buraki-feta-kukurydza-cebula-jajka. Całość polej sosem vinegret. Wierzch sałatki możesz posypać dodatkowo suszoną bazylią.

TIP



  • Pokrojoną cebulę rozłóż na desce i lekko skrop oliwą z oliwek. Ten prosty zabieg sprawi, że cebula zmięknie i będzie delikatniejsza w smaku.