Sałatka ze szparagów z jajkiem poche
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Sałatka ze szparagów z jajkiem poche
Sałatka ze szparagów z jajkiem poche
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania sałatki. Zaczniemy od aromatycznego pesto.
Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Porada
Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw ścinaj wzdłuż szparagi.
Ścięte szparagi przełóż do większej miski, dodaj skórkę z cytryny, oliwę i sok z cytryny, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Jajka poche: w garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę octu i zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum. Jajka pojedynczo wbijaj do miseczki, wodę w garnku zmieszaj, łyżką tworząc wir, do którego wlej jajko z miseczki. Gotuj 2,5 minuty, jajko wyjmij cedzakiem, co pozwoli pozbyć się nadmiaru wody.
Na dole talerza rozsmaruj pesto, ułóż sałatkę ze szparagów a na górze jajko poche, posyp parmezanem.
Komentarze