Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka ze szparagów z jajkiem poche

Sałatka ze szparagów z jajkiem poche
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Zobacz przepis na wyjątkowe danie – sałatkę ze szparagów z jajkiem poche. To doskonałe połączenie delikatności szparagów i kremowej konsystencji jajka poche, doprawione subtelnymi przyprawami, tworzy prawdziwą symfonię smaków. To danie jest idealne na lekki obiad, brunch lub jako przystawka na specjalną okazję. Czy jesteście gotowi odkryć ten przepis?

Składniki

1 pęczek zielone szparagi
2 szt. jajko
3 łyżka tarty parmezan
1/2 szt. skórka z połowy cytryny
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka sok z cytryny
do smaku sól
do smaku pieprz
pesto:
1/2 pęczek mięta
1/2 pęczek kolendra
2–3 łyżka oliwa
1 łyżka migdały
do smaku sól

Opis wykonania

Przygotuj wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania sałatki. Zaczniemy od aromatycznego pesto.

Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.

Porada

Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw ścinaj wzdłuż szparagi.

Ścięte szparagi przełóż do większej miski, dodaj skórkę z cytryny, oliwę i sok z cytryny, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Jajka poche: w garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę octu i zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum. Jajka pojedynczo wbijaj do miseczki, wodę w garnku zmieszaj, łyżką tworząc wir, do którego wlej jajko z miseczki. Gotuj 2,5 minuty, jajko wyjmij cedzakiem, co pozwoli pozbyć się nadmiaru wody.

Na dole talerza rozsmaruj pesto, ułóż sałatkę ze szparagów a na górze jajko poche, posyp parmezanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych