


Czas wykorzystać trwający sezon szparagowy! Przygotuj obłędną (i jednocześnie prostą!) sałatkę ze szparagów z jajkiem poche.
Przygotuj wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania sałatki. Zaczniemy od aromatycznego pesto.
Pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw ścinaj wzdłuż szparagi.
Ścięte szparagi przełóż do większej miski, dodaj skórkę z cytryny, oliwę i sok z cytryny, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Jajka poche: w garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżkę octu i zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum. Jajka pojedynczo wbijaj do miseczki, wodę w garnku zmieszaj, łyżką tworząc wir, do którego wlej jajko z miseczki. Gotuj 2,5 minuty, jajko wyjmij cedzakiem, co pozwoli pozbyć się nadmiaru wody.
Na dole talerza rozsmaruj pesto, ułóż sałatkę ze szparagów a na górze jajko poche, posyp parmezanem.