Salsa z mango i ogórka
![Salsa z mango i ogórka](https://akademiasmaku.pl/storage/7308/conversions/salsa-z-mango-i-ogorka-4476-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
W kuchni - jak w życiu - przeciwieństwa się przyciągają. Słodki lubi się z kwaśnym, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka połączenie składników takich jak mango i ogórek brzmi zbyt ekstrawagancko. Dobra salsa musi zaskakiwać, i właśnie połączenie słodkiego i soczystego mango z wytrawnym, chrupiącym ogórkiem to strzał w dziesiątkę.
Składniki
Dojrzałe mango
Zielony ogórek
Sok z limonki
Papryczka chili
Oliwa z oliwek
Świeży tymianek
1 ząbek czosnku
Salsa z mango i ogórka
Salsa z mango i ogórka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8560/conversions/nD1hJq92oYG9GC-thumb.webp)
Mango i ogórka obierz ze skóry i pokrój w kostkę o takich samych rozmiarach.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8561/conversions/BFp0VBSWEGpk5U-thumb.webp)
Pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj dokładnie.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8562/conversions/uc1i4sBZEuGnQc-thumb.webp)
Następnie połącz mango, ogórka i sos. Delikatnie zamieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8563/conversions/HgQEiGXl3MwXXT-thumb.webp)
Serwuj salsę jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, a także jako główny element sałatki.
Komentarze