Sandacz pieczony w ziołach w skorupie soli
4 porcje
60 min
Łatwe
Sandacz pieczony w ziołach z salsą z papryki świetnie sprawdzi się jako wykwintny obiad.
Składniki
800 g filetu z sandacza
Salsa:
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę 2x2 mm)
50 ml wina
1 zielona papryka (pokrojona w kostkę 2x2 mm)
1/2 pęczka posiekanej kolendry
50 ml oliwy z oliwek
2 łyźki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka młotkowanego pieprzu zielonego
Sandacz pieczony w ziołach w skorupie soli
Sandacz pieczony w ziołach w skorupie soli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z sandacza dokładnie oczyszczamy i wkładamy do mleka na 2 godziny.
Wszystkie składniki salsy mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Porada
Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej kostkę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.
Na salsie układamy filety z sandacza (skórą do góry) i odkładamy do lodówki na 1 godzinę, żeby mięso nabrało smaku.
Tak przygotowaną rybę zasypujemy solą morską i pieczemy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 230 stopni.
Komentarze