Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
9 porcje
35 min
Łatwe
Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę - sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.
Składniki
Spód
300 g ciastek zbożowych
60 g 60 g masła
Masa serowa
1 kg sera z wiaderka
125 ml śmietanki kremówki
125 g drobnego cukru
2 łyżka żelatyny
100 ml woda
laska wanilii
Mus rabarbarowy
600 g rabarbaru
130 g cukru
12 g żelatyny
100 ml wody
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód
Masło rozpuszczamy.Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera.Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową.Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do wystudzenia.Do sera dodajemy cukier,śmietankę,nasiona wanilii i mieszamy.Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników.Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód,równamy wierzch i wstawiamy do lodówki,aby masa stężała.
Mus rabarbarowy
Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki.Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak,aby woda przykryła dno.Dodajemy rabarbar,cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu,aż rabarbar się rozpadnie.Następnie blendujemy na gładki mus.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy do musu i mieszamy.Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową.Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
Komentarze