Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę - sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.

Składniki

Spód
300 g ciastek zbożowych
60 g 60 g masła
Masa serowa
1 kg sera z wiaderka
125 ml śmietanki kremówki
125 g drobnego cukru
2 łyżka żelatyny
100 ml woda
laska wanilii
Mus rabarbarowy
600 g rabarbaru
130 g cukru
12 g żelatyny
100 ml wody

Opis wykonania

Spód Masło rozpuszczamy.Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera.Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową.Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki. Masa serowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Odstawiamy do wystudzenia.Do sera dodajemy cukier,śmietankę,nasiona wanilii i mieszamy.Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników.Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód,równamy wierzch i wstawiamy do lodówki,aby masa stężała. Mus rabarbarowy Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki.Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak,aby woda przykryła dno.Dodajemy rabarbar,cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu,aż rabarbar się rozpadnie.Następnie blendujemy na gładki mus.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dodajemy do musu i mieszamy.Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową.Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. - do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy