Sernik z masłem orzechowym i solonym
8 porcje
75 min
Średnie
Coś dla wielbicieli konkretnych deserów. Zadowoli nawet największego łasucha :)
Składniki
500 g twaróg
5 łyżka masło orzechowe (smooth)
0,5 szklanka ksylitol
2 szt. jajka
1 łyżka odżywka białkowa waniliowa (opcjonalnie)
150 g daktyli
o,75 szklanka mleko kokosowe
0,5 szklanka orzeszki ziemne
70 g gorzka czekolada bez cukru
1 łyżeczka sól morska w płatkach
Sernik z masłem orzechowym i solonym
Sernik z masłem orzechowym i solonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dno małej tortownicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.
Komentarze