Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sernik z masłem orzechowym i solonym

Sernik z masłem orzechowym i solonym
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Coś dla wielbicieli konkretnych deserów. Zadowoli nawet największego łasucha :)

Składniki

500 g twaróg
5 łyżka masło orzechowe (smooth)
0,5 szklanka ksylitol
2 szt. jajka
1 łyżka odżywka białkowa waniliowa (opcjonalnie)
150 g daktyli
o,75 szklanka mleko kokosowe
0,5 szklanka orzeszki ziemne
70 g gorzka czekolada bez cukru
1 łyżeczka sól morska w płatkach

Opis wykonania

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dno małej tortownicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Wspaniały sernik- polecam. U mnie bez orzeszków- dzieci nie przepadają