Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Śniadaniowe zielone tortille z dodatkami

Śniadaniowe zielone tortille z dodatkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pomysł na pyszne, wartościowe śniadanie bez mąki? Tortille śniadaniowe ze szpinakiem! Dzięki odchudzonej wersji ciasta bez wyrzutów sumienia możesz pozwolić sobie na dodatek sera i chorizo.

Składniki

2 garść szpinaku
4 szt. jajka
opcjonalnie płatki peperoncino
do smaku sól i pieprz
do smażenia oliwa
dodatki:
80 g sera tartego
1 szt. duży pomidor
1/2 szt. awokado
do smaku chorizo

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
507 kcal
Tłuszcz
37.7 g
Węglowodany
8.5 g
Błonnik
32 g
Białko
3.8 g
Sól
2.72 g

Opis wykonania

Do wyższego wąskiego naczynia przełóż szpinak, przy użyciu rączki blenderowej zmiksuj go na jednolitą masę, dodaj jajka, (peperoncino opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, całość dokładnie zmiksuj.

Patelnię rozgrzej, posmaruj oliwą, wylej połowę zmiksowanej masy, smaż z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.

Na połówkę tortilli wysyp ser, ułóż awokado, pomidory, chorizo, zamknij całość. Podpiekaj tortillę z obydwu stron do momentu roztopienia sera.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Doskonałe tortillie, zamiast świeżego pomidora dodałam suszone ze słoiczka! Mega:)