Śniadaniowy omlet z mozzarellą, warzywami i ziołami

2 porcje
20 min
Łatwe
4 (Liczba ocen: 4)
Rozpocznij poranek od śniadaniowego omletu z mozzarellą, który jest symbolem świeżości i lekkości. Delikatna mozzarella, chrupiące warzywa i aromatyczne zioła tworzą doskonałe połączenie, które zaspokoi apetyt i doda energii na cały dzień. Ten kolorowy i zdrowy początek dnia jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również daje nieskończone możliwości dostosowania do indywidualnych preferencji.
Składniki
4 szt. - jajek
0,5 szt. - cukinii
100 g - pomidorków koktajlowych
- listki świeżej bazylii
1 opakowanie - mozzarelli
- sól i pieprz
- oliwa do posmarowania patelni
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
385 kcal
Tłuszcz
26.2 g
Węglowodany
6.1 g
Błonnik
30.5 g
Białko
1.5 g
Sól
2.4 g
Śniadaniowy omlet z mozzarellą, warzywami i ziołami
Śniadaniowy omlet z mozzarellą, warzywami i ziołami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Cukinię przekrój na pół i pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół. Mozzarellę pokrój w plastry. Trzy listki bazylii posiekaj.

Do wysokiej miski wbij jajka, przy użyciu rózgi wymieszaj jajka na jednolitą masę.
Dodaj plasterki cukinii, pomidorki, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Całość delikatnie wymieszaj.

Żaroodporną patelnię, posmaruj oliwą, wylej do niej masę. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Do zapiekania omletu użyj funkcji Steam Plus w piekarniku – temperatura: 120 stopni, czas: 15 minut.
Gotowy omlet udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Komentarze