Omlet z warzywami
Omlet to potrawa w formie placka, wykonana z roztrzepanych i usmażonych jajek. W zależności od dodanych składników omlet może być podany w wielu wariantach. Najpopularniejsze z nich to: omlet...
Czytaj więcej
Omlet to potrawa w formie placka, wykonana z roztrzepanych i usmażonych jajek. W zależności od dodanych składników omlet może być podany w wielu wariantach. Najpopularniejsze z nich to:
-
omlet japoński,
-
francuski,
-
matzah brei,
-
angielski (inaczej puszysty),
-
austriacki,
-
kataloński,
-
frittata,
-
meksykański.
Sprawdź nasz prosty przepis na to wyśmienite danie.
Jakie warzywa wybrać do omletu?
Do omletu można dodać dowolne, ulubione warzywa, np. pomidory, paprykę lub szpinak. Jednak aby omlet stał się niskokalorycznym posiłkiem warto przyrządzić go z takimi dodatkami, które wymagają jedynie ugotowania, np. z brokułami czy też z cukinią.
Jak zrobić szybki omlet z warzywami?
Przygotowanie smacznego i sycącego omletu z warzywami jest banalnie proste. Przed dodaniem warzyw do rozkłóconych jajek z mlekiem i przyprawami, należy je dokładnie umyć lub obrać, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie trzeba wylać powstałą mieszankę na rozgrzaną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Gotowe!