Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Soczysta pierś z kurczaka z jesiennymi warzywami

Soczyste piersi z kurczaka z jesiennymi warzywami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Soczysty kurczak? To możliwe! Wykorzystaj funkcję piekarnika ParaPlus i przygotuj pyszną i soczystą pierś z kurczaka z warzywami. To idealna potrawa na jesień i zimę. Spróbujesz?

Składniki

1 szt. podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 łyżka oliwy z oliwek
do smaku sól i pieprz
warzywa:
1 szt. papryki
1 szt. małej cukinii
1 szt. czerwonej cebuli
1 szt. korzenia pietruszki
1 szt. marchwi
2 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
291.8 kcal
Tłuszcz
14.5 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
24.4 g
Białko
4.4 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść, przekrój w połowie wysokości. Ząbki czosnku rozgnieć. Rozmaryn drobno posiekaj.

W misce zrób marynatę, wymieszaj posiekany rozmaryn, suszoną paprykę, czosnek, oliwę oraz sól oraz pieprz. Do marynaty dodaj kawałki kurczaka, całość wymieszaj, przełóż do worka vacuum.

Krok 2

Z pomocą blendera z końcówką próżniową odessij powietrze, zostaw do zamarynowania na 30 minut, może być też na całą noc.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki zamarynowanego kurczaka. Piecz w piekarniku z użyciem programu ParaPlus, temperatura 120 stopni przez około 20–25 minut.

Obierz korzeń pietruszki i marchewki, odetnij cienkie końcówki, pokrój na słupki o długości ok. 4–5 cm. Paprykę pokrój w paski, cukinię pokrój w 4–5 cm słupki, obraną czerwoną cebulę pokrój w ósemki (8 części). Przełóż wszystkie warzywa do wyższej miski, dodaj oliwę, miód i sól, całość dobrze wymieszaj.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia z AirFry poziom 1, na poziomie 3 włóż pełną blaszkę, do której będą ściekać soki z pieczenia.

Warzywa piecz przy użyciu funkcji AirFry w temperaturze 150 stopni przez 30 minut. Upieczone piersi z kurczaka podawaj z jesiennymi warzywami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Super pomysł na zdrowy obiad mięsko zamarynowane warzywka pokrojone
zielone_obloczki
Polecam wypróbować ten przepis 🙂
Lalaxo
Dzisiaj mięso z tego przepisu samotnie w piekarniku bo mam inny plan na obiad, ale wyszło pycha!