Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Soczysta pierś z kurczaka z jesiennymi warzywami

Soczyste piersi z kurczaka z jesiennymi warzywami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Soczysty kurczak? To możliwe! Wykorzystaj funkcję piekarnika ParaPlus i przygotuj pyszną i soczystą pierś z kurczaka z warzywami. To idealna potrawa na jesień i zimę. Spróbujesz?

Składniki

1 szt. podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego
2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 łyżka oliwy z oliwek
do smaku sól i pieprz
warzywa:
1 szt. papryki
1 szt. małej cukinii
1 szt. czerwonej cebuli
1 szt. korzenia pietruszki
1 szt. marchwi
2 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
291.8 kcal
Tłuszcz
14.5 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
24.4 g
Białko
4.4 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść, przekrój w połowie wysokości. Ząbki czosnku rozgnieć. Rozmaryn drobno posiekaj.

W misce zrób marynatę, wymieszaj posiekany rozmaryn, suszoną paprykę, czosnek, oliwę oraz sól oraz pieprz. Do marynaty dodaj kawałki kurczaka, całość wymieszaj, przełóż do worka vacuum.

Krok 2

Z pomocą blendera z końcówką próżniową odessij powietrze, zostaw do zamarynowania na 30 minut, może być też na całą noc.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki zamarynowanego kurczaka. Piecz w piekarniku z użyciem programu ParaPlus, temperatura 120 stopni przez około 20–25 minut.

Obierz korzeń pietruszki i marchewki, odetnij cienkie końcówki, pokrój na słupki o długości ok. 4–5 cm. Paprykę pokrój w paski, cukinię pokrój w 4–5 cm słupki, obraną czerwoną cebulę pokrój w ósemki (8 części). Przełóż wszystkie warzywa do wyższej miski, dodaj oliwę, miód i sól, całość dobrze wymieszaj.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia z AirFry poziom 1, na poziomie 3 włóż pełną blaszkę, do której będą ściekać soki z pieczenia.

Warzywa piecz przy użyciu funkcji AirFry w temperaturze 150 stopni przez 30 minut. Upieczone piersi z kurczaka podawaj z jesiennymi warzywami.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Super pomysł na zdrowy obiad mięsko zamarynowane warzywka pokrojone
zielone_obloczki
Polecam wypróbować ten przepis 🙂
Lalaxo
Dzisiaj mięso z tego przepisu samotnie w piekarniku bo mam inny plan na obiad, ale wyszło pycha!