Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

190 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.38 (Ilość ocen: 8)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy letni żar przytłacza, nic tak nie odświeża sorbet malinowy. Ten intensywnie różowy deser, pełen soczystych malin to esencja lata zamknięta w krystalicznie lodowej formie. Sorbet malinowy ze swoją idealną równowagą między słodyczą a lekką kwaskowatością nie tylko ochłodzi, ale również zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Przygotuj się na eksplozję owocowego smaku, który przeniesie Cię prosto do malinowego raju!

Składniki

60 dkg - malin
35 dkg - cukru pudru
- sok z cytryny

Opis wykonania

Jeśli używasz świeżych malin, najpierw dokładnie je umyj. Jeśli masz mrożone maliny, pozwól im lekko rozmrozić się przed rozpoczęciem przygotowań. Włóż maliny do blendera lub robota kuchennego. Dodaj cukier puder i sok z jednej cytryny. Zmiksuj składniki na gładką masę. Upewnij się, że cukier jest dobrze rozpuszczony i maliny dokładnie rozdrobnione.

Jak zrobić sorbet malinowy? Przełóż mieszankę do specjalnych foremek do lodu lub do płytkiej miski, która pozwoli na równomierne zamrożenie sorbetu. Umieść foremki lub miseczkę w zamrażarce i pozostaw do schłodzenia przez około 2-3 godziny, aż sorbet stanie się dobrze zmrożony.

Po tym czasie wyjmij malinowy sorbet z zamrażarki. Jeśli korzystałeś z foremek do lodu, wyjmij kostki i umieść je w misce. Jeśli sorbet zamrożony jest w misce, użyj łyżki do wydobywania porcji.

Ten przepis na sorbet malinowy z mrożonych malin jest nie tylko łatwy w wykonaniu, ale także niskokaloryczny i pełen naturalnego smaku owoców. Spróbuj go samodzielnie zrobić i delektuj się pysznym, orzeźwiającym deserem!

Sorbet malinowy - ile ma kcal? Ten przygotowany wyłącznie z malin i bez dodatku cukru będzie miał niższą kaloryczność niż ten z dodatkiem cukru lub syropu glukozowego: 100 gramów sorbetu malinowego zawierającego jedynie maliny może mieć około 30-50 kcal.

Możesz go serwować w filiżankach lub kieliszkach do lodów jako orzeźwiający deser lub w formie sorbetu malinowego do picia, dodając do niego np. wody gazowanej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.38, Ilość ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Super sorbet ☺️