Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
80 g cukru
1/2 szt. sok z cytryny
1/4 szklanka świeżych liści mięty

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
467 kcal
Tłuszcz
1.7 g
Węglowodany
106 g
Błonnik
3.2 g
Białko
7.3 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Jeśli używasz świeżych truskawek, oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonych truskawek, upewnij się, że są rozmrożone.

W rondelku połącz cukier, sok z cytryny i liście mięty. Podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej, mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Umieść truskawki w blenderze robota kuchennego i dodaj przygotowany syrop cukrowo-miętowy. Zblenduj składniki na gładką masę.

Zamocuj przystawkę do lodów i włącz na 2 poziom prędkości. Powoli wlewaj truskawkową masę i na koniec zmniejsz prędkość na 1. Pozwól, aby przystawka zamroziła i zamieniła masę w sorbet – powinno to zająć od 40 minut do godziny.

Gdy sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjmij go z przystawki do lodów i przełóż do pojemnika na sorbet. Jeśli chcesz, możesz go jeszcze zamrozić przez kilka godzin.

Pyszny sorbet truskawkowy z miętą serwuj w miseczkach lub w formie kulek. Możesz udekorować go listkami mięty lub dodatkowymi truskawkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Sorbet idealny na lato, bardzo intensywny smak truskawki.