Sorbet truskawkowy z miętą
1 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Sorbet truskawkowy z miętą
Sorbet truskawkowy z miętą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jeśli używasz świeżych truskawek, oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonych truskawek, upewnij się, że są rozmrożone.
W rondelku połącz cukier, sok z cytryny i liście mięty. Podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej, mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Umieść truskawki w blenderze robota kuchennego i dodaj przygotowany syrop cukrowo-miętowy. Zblenduj składniki na gładką masę.
Zamocuj przystawkę do lodów i włącz na 2 poziom prędkości. Powoli wlewaj truskawkową masę i na koniec zmniejsz prędkość na 1. Pozwól, aby przystawka zamroziła i zamieniła masę w sorbet – powinno to zająć od 40 minut do godziny.
Gdy sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjmij go z przystawki do lodów i przełóż do pojemnika na sorbet. Jeśli chcesz, możesz go jeszcze zamrozić przez kilka godzin.
Pyszny sorbet truskawkowy z miętą serwuj w miseczkach lub w formie kulek. Możesz udekorować go listkami mięty lub dodatkowymi truskawkami.
Komentarze