Sos do sałatki
![Sos do sałatki](https://akademiasmaku.pl/storage/7349/conversions/sos-do-salatki-4517-single.webp)
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Sos do sałatki
Sos do sałatki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8742/conversions/dNStLiSk3uAgml-thumb.webp)
Przede wszystkim potrzebujecie świeżej, chrupiącej zieleniny. Tylko taka będzie stanowiła odpowiednią bazę do całej sałatki.
Sałata i inne warzywa muszą być umyte i osuszone – jeżeli ich nie osuszysz, to sos zamiast pięknie zlepić składniki, szybko spłynie na dno miski.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8743/conversions/KhTGij9pq6FfR0-thumb.webp)
Żeby było kolorowo i ciekawie możesz dodać do sałatki dosłownie wszystko co masz w lodówce. To mogą być proste składniki jak pomidor, rzodkiewka i ogórek. Ale także wstążki z marchwi, ulubiony ser, mięso, podprażone orzechy czy własnej roboty grzanki.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8744/conversions/NojzN40sO4IOfL-thumb.webp)
Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, kwaśny składnik jak sok z cytryny lub ocet balsamiczny, mały ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, 1/4 łyżeczki soli, solidną szczyptę pieprzu – sos musi być gęsty i bardzo mocny w smaku, tylko wtedy faktycznie poczujesz go w sałatce.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8745/conversions/1BUsk9FXsiZhdU-thumb.webp)
Jeżeli skomponujesz świeżą zieleninę z kolorowymi dodatkami, dodasz chrupki składniki i nie pożałujesz własnej roboty sosu, to na sto procent powstanie z tego genialna sałatka!
Komentarze