Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos do sałatki

Opis wykonania

Dobrze skomponowana sałatka powinna być super smaczna i cieszyć oko żywymi kolorami. Zawsze staraj się znaleźć takie produkty, na które akurat jest sezon. Zamiast sałaty czy szpinaku możesz użyć liści botwinki, bazylii czy mięty. Dodaj wszystko, co przyjdzie ci do głowy i co masz akurat pod ręką. Ale żadna sałatka nie obędzie się bez dobrego sosu. W tym przepisie chcę pokazać kilka tricków, dzięki którym wkroczysz na zupełnie nowy poziom.

Sos do sałatki - krok 1

Przede wszystkim potrzebujecie świeżej, chrupiącej zieleniny. Tylko taka będzie stanowiła odpowiednią bazę do całej sałatki.

Sałata i inne warzywa muszą być umyte i osuszone - jeżeli ich nie osusz to sos zamiast pięknie zlepić składniki, szybko spłynie na dno miski.

Sos do sałatki - krok 2

Żeby było kolorowo i ciekawie możesz dodać do sałatki dosłownie wszystko co masz w lodówce. To mogą być proste składniki jak pomidor, rzodkiewka i ogórek. Ale także wstążki z marchwi, ulubiony ser, mięso, podprażone orzechy czy własnej roboty grzanki.

Sos do sałatki - krok 3

Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, kwaśny składnik jak sok z cytryny lub ocet balsamiczny, mały ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, 1/4 łyżeczki soli, solidną szczypta pieprzu - sos musi być gęsty i bardzo mocny w smaku, tylko wtedy faktycznie poczujesz go w sałatce.

Sos do sałatki - krok 4

Jeżeli skomponujesz świeżą zieleninę z kolorowymi dodatkami, dodasz chrupki składniki i nie pożałujesz własnej roboty sosu, to na sto procent powstanie z tego genialna sałatka!