Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sos do sałatki

Sos do sałatki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dobrze skomponowana sałatka powinna być super smaczna i cieszyć oko żywymi kolorami. Zawsze staraj się znaleźć takie produkty, na które akurat jest sezon. Zamiast sałaty czy szpinaku możesz użyć liści botwinki, bazylii czy mięty. Dodaj wszystko, co przyjdzie ci do głowy i co masz akurat pod ręką. Ale żadna sałatka nie obędzie się bez dobrego sosu. W tym przepisie chcę pokazać kilka tricków, dzięki którym wkroczysz na zupełnie nowy poziom.

Składniki

10 łyżek - oliwy z oliwek
3 łyżki - soku z cytryny (opcjonalnie ocet balsamiczny)
1 łyżeczki - musztardy
1 ząbek - czosnku
spora szczypta - soli i pieprzu
Opcjonalnie:
1 łyżeczka - miodu
- świeże zioła (np. tymianek, bazylia)

Opis wykonania

1

Przede wszystkim potrzebujecie świeżej, chrupiącej zieleniny. Tylko taka będzie stanowiła odpowiednią bazę do całej sałatki.

Sałata i inne warzywa muszą być umyte i osuszone – jeżeli ich nie osuszysz, to sos zamiast pięknie zlepić składniki, szybko spłynie na dno miski.

2

Żeby było kolorowo i ciekawie możesz dodać do sałatki dosłownie wszystko co masz w lodówce. To mogą być proste składniki jak pomidor, rzodkiewka i ogórek. Ale także wstążki z marchwi, ulubiony ser, mięso, podprażone orzechy czy własnej roboty grzanki.

3

Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, kwaśny składnik jak sok z cytryny lub ocet balsamiczny, mały ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, 1/4 łyżeczki soli, solidną szczyptę pieprzu – sos musi być gęsty i bardzo mocny w smaku, tylko wtedy faktycznie poczujesz go w sałatce.

4

Jeżeli skomponujesz świeżą zieleninę z kolorowymi dodatkami, dodasz chrupki składniki i nie pożałujesz własnej roboty sosu, to na sto procent powstanie z tego genialna sałatka!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Bardzo dobry sos