Sos do sałatki
 
        4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Sos do sałatki
Sos do sałatki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
 
                        Przede wszystkim potrzebujecie świeżej, chrupiącej zieleniny. Tylko taka będzie stanowiła odpowiednią bazę do całej sałatki.
Sałata i inne warzywa muszą być umyte i osuszone – jeżeli ich nie osuszysz, to sos zamiast pięknie zlepić składniki, szybko spłynie na dno miski.
 
                        Żeby było kolorowo i ciekawie możesz dodać do sałatki dosłownie wszystko co masz w lodówce. To mogą być proste składniki jak pomidor, rzodkiewka i ogórek. Ale także wstążki z marchwi, ulubiony ser, mięso, podprażone orzechy czy własnej roboty grzanki.
 
                        Do pojemnika blendera dodaj oliwę z oliwek, kwaśny składnik jak sok z cytryny lub ocet balsamiczny, mały ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, 1/4 łyżeczki soli, solidną szczyptę pieprzu – sos musi być gęsty i bardzo mocny w smaku, tylko wtedy faktycznie poczujesz go w sałatce.
 
                        Jeżeli skomponujesz świeżą zieleninę z kolorowymi dodatkami, dodasz chrupki składniki i nie pożałujesz własnej roboty sosu, to na sto procent powstanie z tego genialna sałatka!
 
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
                     
                     
     
    -thumb.webp) 
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze