Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Sos tysiąca wysp robi się na majonezie, dlatego warto zrobić domowy majonez, do którego dodacie kilka składników i sos będzie gotowy. Jest on świetny do kanapek oraz mięs, a także na grilla.

Składniki

Majonez:
1 szt. - jajka
300 ml - oleju
1 łyżeczka - octu winnego, białego lub soku z cytryny
1 łyżka - musztardy
1 łyżka - ciepłej wody
odrobina - soli
Sos:
6 łyżek - ketchupu
1 szt. - ogórka konserwowego
1 szczypta - pieprzu cayene
- cukier do smaku
1 szt. - cebuli

Opis wykonania

Przelane wcześniej wrzątkiem jajo wbij do naczynia od blendera, dodaj musztardę i ocet, cukier, szczyptę soli i trochę pieprzu.

Użyj blendera Bosch z rózgą, zacznij miksować i powoli małym strumieniem wlewaj olej. Miksuj do momentu, kiedy majonez osiągnie puszystą konsystencję. 

Do tak przygotowanego majonezu dodaj startego na małych oczkach ogórka konserwowego, bardzo drobno posiekaną cebulę, ketchup, pieprz cayenne. Opcjonalnie można doprawić większą ilością octu oraz cukrem.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Tak przygotowany sos można trzymać w lodówce przez kilka dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych