Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuchnia włoska to bez wątpienia jeden z najlepszych wyborów na romantyczną kolację z ukochaną osobą. Prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczna i aromatyczna, doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju winami, co dodatkowo podkreśli romantyczną atmosferę. A co, gdyby podać ją w nieco innej, lżejszej wersji? Dzisiaj proponujemy wyjątkowy warzywny makaron z krewetkami i pomidorkami we włoskim stylu, którym z pewnością zachwycisz drugą połówkę!

Składniki

10 szt. krewetki duże
ok. 300 g cukinia
ok. 100 g marchewka
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 ząbek czosnek
1 szt. papryczka chili
do smaku sól i pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cytryna

Opis wykonania

Krewetki umyj i obierz (jak to zrobić przeczytasz tutaj: Jak obierać krewetki?). Gotowe do użycia krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnku, drobno posiekaną papryczką, soli oraz pieprzu, odstaw na chwilę do lodówki. 

Z marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki przygotuj spaghetti. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać koniecznie przeczytaj ten artykuł: Warzywne makarony – jak zrobić?

Zamarynowane krewetki podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, pod koniec dodając przygotowane wcześniej warzywne spaghetti. Podsmażaj przez kolejne kilka minut lekko mieszając. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dopraw pieprzem i skrop oliwą z oliwek, dodaj na patelnię do pozostałych składników.

Całość przełóż na talerze.

Spaghetti z krewetkami udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i ćwiartkami cytryny, która doskonale podkreśla smak krewetek. Tak przygotowany makaron z krewetkami i czosnkiem najlepiej smakuje z lampką białego wina.

Smacznego!

Czytaj również: Jak dobrać wino do dania?

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry przepis, połączenie krewetki, makaron, pomidorki zawsze pysznie smakuje! Ja posypuje takie danie tartym parmezanem :)
KarolStrak
Jest play, polecam grillowane pomidory jako dodatek. Do krewetek polecam pietruszkę i czosnek.