Spaghetti z krewetkami i pomidorkami
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki umyj i obierz (jak to zrobić przeczytasz tutaj: Jak obierać krewetki?). Gotowe do użycia krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnku, drobno posiekaną papryczką, soli oraz pieprzu, odstaw na chwilę do lodówki.
Z marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki przygotuj spaghetti. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać koniecznie przeczytaj ten artykuł: Warzywne makarony – jak zrobić?
Zamarynowane krewetki podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, pod koniec dodając przygotowane wcześniej warzywne spaghetti. Podsmażaj przez kolejne kilka minut lekko mieszając. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dopraw pieprzem i skrop oliwą z oliwek, dodaj na patelnię do pozostałych składników.
Całość przełóż na talerze.
Spaghetti z krewetkami udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i ćwiartkami cytryny, która doskonale podkreśla smak krewetek. Tak przygotowany makaron z krewetkami i czosnkiem najlepiej smakuje z lampką białego wina.
Smacznego!
Czytaj również: Jak dobrać wino do dania?
Komentarze