Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Spaghetti z krewetkami i pomidorkami

Opis wykonania

Kuchnia włoska to bez wątpienia jeden z najlepszych wyborów na romantyczną kolację z ukochaną osobą. Prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczna i aromatyczna, doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju winami, co dodatkowo podkreśli romantyczną atmosferę. A co, gdyby podać ją w nieco innej, lżejszej wersji? Dzisiaj proponujemy wyjątkowy warzywny makaron z krewetkami i pomidorkami we włoskim stylu, którym z pewnością zachwycisz drugą połówkę!

  1. Krewetki umyj i obierz (jak to zrobić przeczytasz tutaj: Jak obierać krewetki?). Gotowe do użycia krewetki zamarynuj w oliwie z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnku, drobno posiekaną papryczką, soli oraz pieprzu, odstaw na chwilę do lodówki. 

    Z marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki przygotuj spaghetti. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać koniecznie przeczytaj ten artykuł: Warzywne makarony – jak zrobić?

  2. Zamarynowane krewetki podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, pod koniec dodając przygotowane wcześniej warzywne spaghetti. Podsmażaj przez kolejne kilka minut lekko mieszając. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dopraw pieprzem i skrop oliwą z oliwek, dodaj na patelnię do pozostałych składników.

    Całość przełóż na talerze.

  3. Spaghetti z krewetkami udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i ćwiartkami cytryny, która doskonale podkreśla smak krewetek. Tak przygotowany makaron z krewetkami i czosnkiem najlepiej smakuje z lampką białego wina.

    Smacznego!

    Czytaj również: Jak dobrać wino do dania?

Bosch do kuchni