Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stek z tuńczyka na puree selerowym z roszponką i prażonym słonecznikiem

Stek z tuńczyka na puree selerowym z roszponką i prażonym słonecznikiem
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek z tuńczyka, na puree selerowym gotowanym w mleku kokosowym z sałatką na bazie roszponki, prażonego słonecznika oraz pomidorków i vinaigrettu.

Składniki

200 g Tuńczyk
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Masło
1 szczypta Sól
1 szczypta pieprz
400 g Seler
300 ml Mleko kokosowe
100 ml Woda
1 szczypta Pieprz biały
1 szczypta Sok z cytryny
2 garść Roszponka
10 szt. pomidorki paprykowe
60 g Ziarno słonecznika
6 łyżeczka oliwa z oliwek
4 łyżeczka sok z cytryny

Opis wykonania

Stek zamarynuj w oliwie oraz soli i pieprzu, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut. Seler obierz, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w grubą kostkę oraz wrzuć do garnka i zalej wodą z mlekiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Ziarna słonecznika podpraż na suchej i rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.

Wszystkie składniki na sos połącz w całość i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki, aż do momentu gdy będziesz podawać sałatkę. Gdy seler się już ugotuje, przełóż go do robota kuchennego lub pojemnika z blenderem, dodaj masło oraz trochę płynu pozostałego z gotowania. Blenduj na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Stek smaż po 90 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na sam koniec na talerzu rozłóż puree, a na nim plastry tuńczyka grubości około 1 cm, dodaj sałatkę i polej sosem vinaigrette.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Zawsze jadłem tuńczyka z puszki. Ten w formie steku wychodzi rewelacyjnie. Super pomysł na ciekawe danie dla gości