


Stek z tuńczyka, na puree selerowym gotowanym w mleku kokosowym z sałatką na bazie roszponki, prażonego słonecznika oraz pomidorków i vinaigrettu.
Stek zamarynuj w Oliwie oraz soli i pieprzu a następnie odstaw do lodówki na 30 minut. Seler obierz, opłukaj w zimnej wodzie i pokrój w grubą kostkę oraz wrzuć do garnka i zalej wodą z mlekiem kokosowym. Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut. Ziarna słonecznika podpraż na suchej i rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Wszystkie składniki na sos połącz w całość i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki aż do momentu gdy będziesz podawać sałatkę. Gdy seler się już ugotuje przełóż go do robota kuchennego lub pojemnika z blenderem, dodaj masło oraz trochę płynu pozostałego z gotowania. Blenduj na najwyższych obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Stek smaż po 90 sekund z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na sam koniec na talerzu rozłóż puree a na nim plastry tuńczyka grubości około 1 cm, dodaj sałatkę i polej sosem vinaigrette.