Roszponka
Roszponka – właściwości tej odmiany sałaty są zdumiewające. Jej regularne spożycie dostarcza takich składników odżywczych, jak witaminy C, K, magnez, cynk, żelazo, potas. Przy tym roszponka ma bardzo mało...
Czytaj więcej
Roszponka – właściwości tej odmiany sałaty są zdumiewające. Jej regularne spożycie dostarcza takich składników odżywczych, jak witaminy C, K, magnez, cynk, żelazo, potas. Przy tym roszponka ma bardzo mało kalorii, bo tylko około 20 w 100 gramach! To jedyne 5 kalorii w garści tych zdrowych liści. A jakie przepisy na roszponkę warto znać, by w pełni wykorzystać jej smak i właściwości?
Roszponka do obiadu czy sałatka z roszponki na lunch?
Roszponkę można podawać zarówno w daniach na zimno, jak i na ciepło. Zacznijmy od kilku propozycji Akademii Smaku na roszponkę do obiadu. Curry z kurczaka to danie w barwach czerwieni i pomarańczy, a dodając do niego akcent zieleni – od razu sprawia wrażenie dużo lżejszego i zdrowszego. Wystarczy posypać gotowe danie listkami roszponki. Podobnie w przypadku domowej pizzy na szpinakowym spodzie – gotową pizzę po wyjęciu z pieca warto posypać odrobiną roszponki nie tylko dla bardziej zachęcającego wyglądu, ale też dla smaku i dołożenia porcji warzyw. Pamiętajmy bowiem, że zaleca się zjadanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a garść roszponki może być z powodzeniem jedną z nich.
Pozostając jeszcze w temacie zdrowych dań typu fast food, proponujemy wegetariańskie burgery z fasoli – oczywiście z dodatkiem zielonej, świeżej roszponki.
Wśród przepisów na roszponkę nie może zabraknąć sałatek! Z roszponką można skomponować wiele satysfakcjonujących smakowo dań, na przykład na lunch. Naszym faworytem jest sałatka z roszponką i cykorią albo sałatka na zielono z kaszą. I na koniec – nie zapominajmy, że przepisy na roszponkę to nie tylko dania główne i sałatki, ale też pożywne i świeże zielone koktajle.