Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami
1 porcje
60 min
Łatwe
Stek z tuńczyka podany z pieczonymi batatami i kolorowymi marchewkami z dodatkiem puree z topinambura i jabłek.
Składniki
180 g tuńczyk
2 łyżka oliwa
2 garść rozmaryn
1 szt. marchew czerwona
1 szt. marchew żółta
1 szt. marchew fioletowa
2 szt. topinambur
1/2 szt. jabłko
1 szczypta pieprz czerwony
1 szczypta sól
3 szczypta pieprz
1 szczypta cynamon
1 szt. gałka muszkatołowa
1 szt. czosnek
Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami
Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewki oraz bataty należy obrać. Blanszować marchewki około 5 minut. Fioletowe marchewki należy ugotować osobno. Marchewki lekko ostygnięte wraz z pokrojonym batatem wymieszać na papierze do pieczenia z 1 płaską łyżką oliwy, świeżą garścią rozmarynu, szczyptą pieprzu i soli. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Topinambur obrać, pokroić w grubsze kostki, zostawić w wodzie z cytryną na chwilę. Zagotować wodę, wrzucić pokrojony topinambur, dodać 1 ząbek czosnku, liść rozmarynu i szczyptę soli. Gotować do miękkości (20-25 minut). W małym garnku wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, 1/4 szklanki wody, garść cynamonu. Gotować niecałe 10 minut, aż jabłko zmięknie. Odcedzony topinambur (rozmaryn i czosnek wyjąć), należy połączyć z jabłkiem, dodać szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Zblendować na gładką masę.
Stek z tuńczyka:
1 łyżeczkę oliwy wmasować w tuńczyka, dodać sól i pieprz, odstawić na około 20 minut, Nagrzać patelnię bez tłuszczu, każdą stronę tuńczyka smażyć 3 minuty (czas zależy od ulubionej formy wysmażenia steku).
Puree i stek z tuńczyka podawać z 1 łyżeczką oliwy, wymieszaną z 2 łyżkami soku z limonki i czerwonym pieprzem. Smacznego;)
Komentarze