Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami

Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek z tuńczyka podany z pieczonymi batatami i kolorowymi marchewkami z dodatkiem puree z topinambura i jabłek.

Składniki

180 g tuńczyk
2 łyżka oliwa
2 garść rozmaryn
1 szt. marchew czerwona
1 szt. marchew żółta
1 szt. marchew fioletowa
2 szt. topinambur
1/2 szt. jabłko
1 szczypta pieprz czerwony
1 szczypta sól
3 szczypta pieprz
1 szczypta cynamon
1 szt. gałka muszkatołowa
1 szt. czosnek

Opis wykonania

Marchewki oraz bataty należy obrać. Blanszować marchewki około 5 minut. Fioletowe marchewki należy ugotować osobno. Marchewki lekko ostygnięte wraz z pokrojonym batatem wymieszać na papierze do pieczenia z 1 płaską łyżką oliwy, świeżą garścią rozmarynu, szczyptą pieprzu i soli. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Topinambur obrać, pokroić w grubsze kostki, zostawić w wodzie z cytryną na chwilę. Zagotować wodę, wrzucić pokrojony topinambur, dodać 1 ząbek czosnku, liść rozmarynu i szczyptę soli. Gotować do miękkości (20-25 minut). W małym garnku wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, 1/4 szklanki wody, garść cynamonu. Gotować niecałe 10 minut, aż jabłko zmięknie. Odcedzony topinambur (rozmaryn i czosnek wyjąć), należy połączyć z jabłkiem, dodać szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Zblendować na gładką masę. Stek z tuńczyka: 1 łyżeczkę oliwy wmasować w tuńczyka, dodać sól i pieprz, odstawić na około 20 minut, Nagrzać patelnię bez tłuszczu, każdą stronę tuńczyka smażyć 3 minuty (czas zależy od ulubionej formy wysmażenia steku). Puree i stek z tuńczyka podawać z 1 łyżeczką oliwy, wymieszaną z 2 łyżkami soku z limonki i czerwonym pieprzem. Smacznego;)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pierwszy raz przyrządzałem stek z tuńczyka. Wyszło super
Radosław
Stek delikatny, smaczny. Warzywa wedle uznania
Toporkiewicz
Idealny z dodatkiem focaccia