Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Stek z tuńczyka z finezyjnymi warzywami

Opis wykonania

Stek z tuńczyka podany z pieczonymi batatami i kolorowymi marchewkami z dodatkiem puree z topinambura i jabłek.

Marchewki oraz bataty należy obrać. Blanszować marchewki około 5 minut. Fioletowe marchewki należy ugotować osobno. Marchewki lekko ostygnięte wraz z pokrojonym batatem wymieszać na papierze do pieczenia z 1 płaską łyżką oliwy, świeżą garścią rozmarynu, szczyptą pieprzu i soli. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Topinambur obrać, pokroić w grubsze kostki, zostawić w wodzie z cytryną na chwilę. Zagotować wodę, wrzucić pokrojony topinambur, dodać 1 ząbek czosnku, liść rozmarynu i szczyptę soli. Gotować do miękkości (20-25 minut). W małym garnku wrzucić pokrojone w kostkę jabłko, 1/4 szklanki wody, garść cynamonu. Gotować niecałe 10 minut, aż jabłko zmięknie. Odcedzony topinambur (rozmaryn i czosnek wyjąć), należy połączyć z jabłkiem, dodać szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Zblendować na gładką masę. Stek z tuńczyka: 1 łyżeczkę oliwy wmasować w tuńczyka, dodać sól i pieprz, odstawić na około 20 minut, Nagrzać patelnię bez tłuszczu, każdą stronę tuńczyka smażyć 3 minuty (czas zależy od ulubionej formy wysmażenia steku). Puree i stek z tuńczyka podawać z 1 łyżeczką oliwy, wymieszaną z 2 łyżkami soku z limonki i czerwonym pieprzem. Smacznego;)