Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stek

Stek

Stek z tuńczyka to bardzo smaczna potrawa. Aby ją przygotować, należy zaopatrzyć się w dość gruby kawałek mięsa ryby, skropić z obu stron oliwą, przyprawić solą i pieprzem, a...

Czytaj więcej
Stek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Stek z tuńczyka to bardzo smaczna potrawa. Aby ją przygotować, należy zaopatrzyć się w dość gruby kawałek mięsa ryby, skropić z obu stron oliwą, przyprawić solą i pieprzem, a następnie ugrillować go z każdej strony. Najlepiej podawać danie ze świeżymi lub grillowanymi warzywami.

Jak przyrządzić stek?

Przygotowanie wyśmienitego steku wołowego jest całkiem proste, należy jedynie pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim mięso powinno mieć temperaturę pokojową, a do smażenia steków należy wykorzystywać oliwę z oliwek. Ważne jest również, aby nie nakłuwać mięsa widelcem np. przy obracaniu go na drugą stronę. Do tego najlepiej użyć szczypiec kuchennych, aby uchronić przed utratą cennych soków.

Stopnie wysmażenia steka

Steki w zależności od stopnia wysmażenia dzielimy na:

  • krwiste (rare),
  • średnio krwiste (medium rare),
  • średnio wysmażone (medium),
  • wysmażone (medium well done),
  • dobrze wysmażone (well done).

Długość smażenia zależy od rodzaju i wielkości kawałka mięsa, np. dla steku z polędwicy o grubości 2,5 cm powinno przeznaczyć się 5-6 minut na stek średnio wysmażony.

Rodzaje steków

Najpopularniejsze rodzaje steków to: 

  • t-bone steak – plaster rostbefu i polędwicy połączone kostką w kształcie litery T, 
  • porterhouse – stek z najgrubszą częścią polędwicy, 
  • new york strip steak – wycinany ze środka rostbef w kształcie stanu New York  
  • rib eye – stek z oka antrykotu.