Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przygotowanie strucli jest czasochłonne, lecz jednocześnie tak proste, że poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. To ciasto kojarzone przede wszystkim ze świetami, jednak jest ciekawym i smacznym deserem, który powinien częściej pojawiać się na stole.

Składniki

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki kefiru
60 g masła
1 jajko
1/2 op. drożdży suchych
2 łyżki cukru
szczypta soli

Masa serowa:
250 g tłustego twarogu
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 laski wanilii
skórka z cytryny

Opis wykonania

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, letnim kefirem wymieszanym z solą i jajkiem. Powoli wyrabiaj ciasto dodając roztopione i letnie masło. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Odstaw je w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Miskę z ciastem przykryj czystą ścierką.

W drugiej misce połącz składniki na masę serową. Możesz wymieszać je ręcznie lub przy pomocy blendera.  

Ciasto rozwałkuj cienko w kształt prostokąta, a następnie rozsmaruj na nim gotową masę serową.

Ciasto zwiń w rulon lub złóż na trzy razy .

Porada

Jeśli nie lubisz grudek w masie wymieszaj ją blenderem Bosch dzięki wysokim prędkościom obrotów noża otrzymasz masę o gładkiej konsystencji.



Bosh Logo
Bosh

Zwiniętą struclę należy odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Następnie piecz struclę w 190 st. Celsjusza przez około 30 minut lub do zarumienienia się ciasta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych