Strucla serowa
8 porcje
75 min
Łatwe
Składniki
Strucla serowa
Strucla serowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, letnim kefirem wymieszanym z solą i jajkiem. Powoli wyrabiaj ciasto dodając roztopione i letnie masło. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Odstaw je w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Miskę z ciastem przykryj czystą ścierką.
W drugiej misce połącz składniki na masę serową. Możesz wymieszać je ręcznie lub przy pomocy blendera.
Ciasto rozwałkuj cienko w kształt prostokąta, a następnie rozsmaruj na nim gotową masę serową.
Ciasto zwiń w rulon lub złóż na trzy razy .
Porada
Suszone drożdże nie wymagają przygotowywania zaczynu. Jeśli przygotowujesz struclę ze świeżymi drożdżami w misce lub szklance wymieszaj letni kefir, drożdże, 1 łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce by zaczyn mógł pracować i zwiększyć objętość.
Zwiniętą struclę należy odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie piecz struclę w 190 st. Celsjusza przez około 30 minut lub do zarumienienia się ciasta.
Komentarze