


Przygotowanie strucli jest czasochłonne, lecz jednocześnie tak proste, że poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. To ciasto kojarzone przede wszystkim ze świetami, jednak jest ciekawym i smacznym deserem, który powinien częściej pojawiać się na stole.
W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, letnim kefirem wymieszanym z solą i jajkiem. Powoli wyrabiaj ciasto dodając roztopione i letnie masło. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Odstaw je w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Miskę z ciastem przykryj czystą ścierką.
W drugiej misce połącz składniki na masę serową. Możesz wymieszać je ręcznie lub przy pomocy blendera.
Ciasto rozwałkuj cienko w kształt prostokąta, a następnie rozsmaruj na nim gotową masę serową.
Ciasto zwiń w rulon lub złóż na trzy razy .
Zwiniętą struclę należy odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie piecz struclę w 190 st. Celsjusza przez około 30 minut lub do zarumienienia się ciasta.