Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Są takie dni w roku, specjalne okazje, kiedy wszyscy chcemy się nieco bardziej wysilić i przyrządzić w kuchni coś, co naszym najbliższym sprawi szczególną radość. Pokażę Wam przepis, którego wszyscy się boją i uważają za trudny, ale z moimi wskazówkami na pewno uda się perfekcyjnie już za pierwszym razem. Przygotujemy wspólnie suflet czekoladowy!

Składniki

140 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
90 ml śmietany kremówki 36%
2,5 łyżki cukru + 3 łyżki cukru do posypania foremek
3 jajka, w temperaturze pokojowej
masło do posmarowania foremek
szczypta soli
składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC. Kokilki posmaruj masłem i oprósz dokładnie cukrem.

Do niedużego garnka dodaj śmietanę i cukier, podgrzewaj. Następnie doprowadź do wrzenia.

Zaraz po tym wyłącz płytę grzewczą, dodaj posiekaną czekoladę i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka, czekoladowa masa.

Białka jajek dodaj do misy robota kuchennego i miksuj na małych obrotach. W miarę jak białka zaczynają się pienić, zwiększ obroty, by pod koniec robot pracował już na najwyższym biegu. Bardzo ważne jest to, żeby białka ubić na gęstą, ale nie sztywną pianę! Powinna ona elastycznie zwisać z końcówki miksującej.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Żółtka dodaj do przestudzonej masy i dokładnie wymieszaj.

Ok. 1/3 ubitych białek dodaj do czekoladowej masy i mocno mieszaj, żeby powstała nieco rzadsza, gładka masa.

Resztę piany bardzo delikatnie i raczej krótko wymieszaj z czekoladą przy pomocy szpatułki. Masa na suflet musi być bardzo lekka i puszysta – to dzięki temu tak pięknie urośnie.

Żaroodporne foremki wypełnij w całości masą i włóż do piekarnika na 15 minut. Po mniej więcej minucie zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

Gotowy suflet jest mocno wyrośnięty, z wierzchu ścięty a nawet lekko chrupiący. W środku pianka lekka jak chmurka z odrobiną płynnej czekolady.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych