Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Suflet czekoladowy

Opis wykonania

Są takie dni w roku, specjalne okazje, kiedy wszyscy chcemy się nieco bardziej wysilić i przyrządzić w kuchni coś, co naszym najbliższym sprawi szczególną radość. Pokażę Wam przepis, którego wszyscy się boją i uważają za trudny, ale z moimi wskazówkami na pewno uda się perfekcyjnie już za pierwszym razem. Przygotujemy wspólnie suflet czekoladowy!

Suflet czekoladowy - krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC. Kokilki posmaruj masłem i oprósz dokładnie cukrem.

Do niedużego garnka dodaj śmietanę i cukier, podgrzewaj. Następnie doprowadź do wrzenia.

Zaraz po tym wyłącz grzanie, dodaj posiekaną czekoladę i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka, czekoladowa masa.

Suflet czekoladowy - krok 2

Białka jajek dodaj do misy robota i miksuj na małych obrotach. W miarę jak białka zaczynają się pienić, zwiększ obroty, by pod koniec robot pracował już na najwyższym biegu. Bardzo ważne jest to, żeby białka ubić na gęstą, ale nie sztywną pianę! Powinna ona elastycznie zwisać z końcówki miksującej.

Suflet czekoladowy - krok 3

Żółtka dodaj do przestudzonej masy i dokładnie wymieszaj.

Ok. 1/3 ubitych białek dodaj do czekoladowej masy i mocno mieszaj, żeby powstała nieco rzadsza, gładka masa.

Resztę piany bardzo delikatnie i raczej krótko wymieszaj z czekoladą przy pomocy szpatułki. Masa na suflet musi być bardzo lekka i puszysta - to dzięki temu tak pięknie urośnie.

Żaroodporne foremki wypełnij w całości masą i włóż do piekarnika na 15 minut. Po mniej więcej minucie zmniejsz temperaturę do 180 st C.

Suflet czekoladowy - krok 4

Gotowy suflet jest mocno wyrośnięty, z wierzchu ścięty a nawet lekko chrupiący. W środku pianka lekka jak chmurka z odrobiną płynnej czekolady.