Suflet czekoladowy
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC. Kokilki posmaruj masłem i oprósz dokładnie cukrem.
Do niedużego garnka dodaj śmietanę i cukier, podgrzewaj. Następnie doprowadź do wrzenia.
Zaraz po tym wyłącz płytę grzewczą, dodaj posiekaną czekoladę i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka, czekoladowa masa.
Białka jajek dodaj do misy robota kuchennego i miksuj na małych obrotach. W miarę jak białka zaczynają się pienić, zwiększ obroty, by pod koniec robot pracował już na najwyższym biegu. Bardzo ważne jest to, żeby białka ubić na gęstą, ale nie sztywną pianę! Powinna ona elastycznie zwisać z końcówki miksującej.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Żółtka dodaj do przestudzonej masy i dokładnie wymieszaj.
Ok. 1/3 ubitych białek dodaj do czekoladowej masy i mocno mieszaj, żeby powstała nieco rzadsza, gładka masa.
Resztę piany bardzo delikatnie i raczej krótko wymieszaj z czekoladą przy pomocy szpatułki. Masa na suflet musi być bardzo lekka i puszysta – to dzięki temu tak pięknie urośnie.
Żaroodporne foremki wypełnij w całości masą i włóż do piekarnika na 15 minut. Po mniej więcej minucie zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
Gotowy suflet jest mocno wyrośnięty, z wierzchu ścięty a nawet lekko chrupiący. W środku pianka lekka jak chmurka z odrobiną płynnej czekolady.
Komentarze