Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Warto mieć je w domowej spiżarni.

Składniki

Pomidory np. malinowe
Olej roślinny lub oliwa z oliwek
Zioła i przyprawy
Czosnek - kilka ząbków na 1 słoik
Ocet np. winny lub jabłkowy
Sól

Opis wykonania

W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego chcę Wam zaproponować przepis na domowe suszone pomidory, które smakują o niebo lepiej od tych kupnych, są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach.

Suszone pomidory - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Wydrążone pomidory układaj ciasno na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy kawałek posyp solą.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni z funkcją termoobiegu. Chodzi o to, żeby pomidory suszyły się, a nie piekły. Piekarnik możesz zostawić lekko otwarty. Pomidory powinny suszyć się od ok. 90 minut do nawet trzech godzin.
  4. Pomidory wyjmij z piekarnika, gdy będą już mocno pomarszczone, zmniejszą swoją objętość, ale nadal będą miały naturalny, czerwony kolor.
  5. Wrzuć pomidory do dużej miski, dodaj ulubione zioła i przyprawy. Całość skrop octem i delikatnie wymieszaj.
  6. Pomidory wkładaj do czystych wyparzonych słoików – nie do pełna, bo w kontakcie z oliwą mogą zwiększyć swoją objętość.
  7. Do każdego słoika dodaj ząbki czosnku i wszystko to, co przyjdzie Ci do głowy. Tak przygotowane słoiki zalej oliwą i szczelnie zamknij.
  8. Możesz je przechowywać w lodówce albo po pasteryzacji w kuchennej szafce.

Suszone pomidory - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Super, uwielbiam używać jako nadzienie do roladek z indyka
Lalaxo
Swoje to swoje. Sklepowe nie dorastają im do pięt!