Suszone pomidory
4 porcje
60 min
Łatwe
Warto mieć je w domowej spiżarni.
Składniki
Pomidory np. malinowe
Olej roślinny lub oliwa z oliwek
Zioła i przyprawy
Czosnek - kilka ząbków na 1 słoik
Ocet np. winny lub jabłkowy
Sól
Suszone pomidory
Suszone pomidory
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego chcę Wam zaproponować przepis na domowe suszone pomidory, które smakują o niebo lepiej od tych kupnych, są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach.
Opis przygotowania:
- Pomidory pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
- Wydrążone pomidory układaj ciasno na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy kawałek posyp solą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni z funkcją termoobiegu. Chodzi o to, żeby pomidory suszyły się, a nie piekły. Piekarnik możesz zostawić lekko otwarty. Pomidory powinny suszyć się od ok. 90 minut do nawet trzech godzin.
- Pomidory wyjmij z piekarnika, gdy będą już mocno pomarszczone, zmniejszą swoją objętość, ale nadal będą miały naturalny, czerwony kolor.
- Wrzuć pomidory do dużej miski, dodaj ulubione zioła i przyprawy. Całość skrop octem i delikatnie wymieszaj.
- Pomidory wkładaj do czystych wyparzonych słoików – nie do pełna, bo w kontakcie z oliwą mogą zwiększyć swoją objętość.
- Do każdego słoika dodaj ząbki czosnku i wszystko to, co przyjdzie Ci do głowy. Tak przygotowane słoiki zalej oliwą i szczelnie zamknij.
- Możesz je przechowywać w lodówce albo po pasteryzacji w kuchennej szafce.
Komentarze