Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Suszone pomidory

Opis wykonania

Warto mieć je w domowej spiżarni.

W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i właśnie dlatego chcę Wam zaproponować przepis na domowe suszone pomidory, które smakują o niebo lepiej od tych kupnych, są miękkie, bardzo aromatyczne i po prostu rozpływają się w ustach.

Suszone pomidory - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Wydrążone pomidory układaj ciasno na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy kawałek posyp solą.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni z funkcją termoobiegu. Chodzi o to, żeby pomidory suszyły się, a nie piekły. Piekarnik możesz zostawić lekko otwarty. Pomidory powinny suszyć się od ok. 90 min. do nawet trzech godzin.
  4. Pomidory wyjmij z piekarnika, gdy będą już mocno pomarszczone, zmniejszą swoją objętość, ale nadal będą miały naturalny, czerwony kolor.
  5. Wrzuć pomidory do dużej miski, dodaj ulubione zioła i przyprawy. Całość skrop octem i delikatnie wymieszaj.
  6. Pomidory wkładaj do czystych wyparzonych słoików – nie do pełna, bo w kontakcie z oliwą mogą zwiększyć swoją objętość.
  7. Do każdego słoika dodaj ząbki czosnku i wszystko to, co przyjdzie Ci do głowy. Tak przygotowane słoiki zalej oliwą i szczelnie zamknij.
  8. Możesz je przechowywać w lodówce albo po pasteryzacji w kuchennej szafce.

Suszone pomidory - zdjęcie 2