Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawinami

Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Proponujemy pyszną i chrupiącą bezę z mascarpone i żurawiną. To doskonały deser, który zachwyci Twoich gości zarówno wyglądem, jak i smakiem. Sprawdź przepis na bezę z żurawiną.

Składniki

5 szt. jajek (L)
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g śmietanki UHT 30%
250 g mascarpone
11 łyżka cukru
sok z jednej pomarańczy
200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
1 łodyga świeżego rozmarynu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
385.4 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
45.3 g
Błonnik
5.3 g
Białko
1.4 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

W misie robota ubijaj białka jajek do momentu aż będą sztywnieć. Wtedy zacznij dodawać cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny (lub łyżeczkę octu winnego).

Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20-22 cm. Rozłóż masę i uformuj, zaciągając boki do góry. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni na góra-dół. Bezę piecz przez 15 minut a potem obniż temperaturę do 110 stopni i susz ją przez ok. 3 godziny.

W rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, dodaj 8 łyżek cukru i gałązkę rozmarynu. Gotuj, do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.

Ubij śmietanę na sztywno, a mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Do serka dodaj ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszaj.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Przygotowaną masę wyłóż na górze bezy, całość delikatnie polej sosem żurawinowym, udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu. Bezę wstaw do lodówki na 30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo słodkie, fajnie, że jest kwaśna nuta żurawiny.