Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawinami
![Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną](https://akademiasmaku.pl/storage/8147/conversions/swiateczna-beza-z-kremem-mascarpone-i-zurawinami-5345-single.webp)
10 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10935/conversions/BBncgbDLNv6K2F-thumb.webp)
W misie robota ubijaj białka jajek do momentu aż będą sztywnieć. Wtedy zacznij dodawać cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny (lub łyżeczkę octu winnego).
Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20-22 cm. Rozłóż masę i uformuj, zaciągając boki do góry. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni na góra-dół. Bezę piecz przez 15 minut a potem obniż temperaturę do 110 stopni i susz ją przez ok. 3 godziny.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10936/conversions/vbwIzCSX1TEqBt-thumb.webp)
W rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, dodaj 8 łyżek cukru i gałązkę rozmarynu. Gotuj, do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.
Ubij śmietanę na sztywno, a mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Do serka dodaj ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10937/conversions/w1znJhL9DuV2id-thumb.webp)
Przygotowaną masę wyłóż na górze bezy, całość delikatnie polej sosem żurawinowym, udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu. Bezę wstaw do lodówki na 30 minut.
Komentarze