Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawinami

Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Proponujemy pyszną i chrupiącą bezę z mascarpone i żurawiną. To doskonały deser, który zachwyci Twoich gości zarówno wyglądem, jak i smakiem. Sprawdź przepis na bezę z żurawiną.

Składniki

5 szt. jajek (L)
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
250 g śmietanki UHT 30%
250 g mascarpone
11 łyżka cukru
sok z jednej pomarańczy
200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
1 łodyga świeżego rozmarynu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
385.4 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
45.3 g
Błonnik
5.3 g
Białko
1.4 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Krok 1

W misie robota ubijaj białka jajek do momentu aż będą sztywnieć. Wtedy zacznij dodawać cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny (lub łyżeczkę octu winnego).

Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20-22 cm. Rozłóż masę i uformuj, zaciągając boki do góry. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni na góra-dół. Bezę piecz przez 15 minut a potem obniż temperaturę do 110 stopni i susz ją przez ok. 3 godziny.

Krok 2

W rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, dodaj 8 łyżek cukru i gałązkę rozmarynu. Gotuj, do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.

Ubij śmietanę na sztywno, a mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Do serka dodaj ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszaj.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Przygotowaną masę wyłóż na górze bezy, całość delikatnie polej sosem żurawinowym, udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu. Bezę wstaw do lodówki na 30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo słodkie, fajnie, że jest kwaśna nuta żurawiny.