Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawinami
10 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Świąteczna beza z kremem mascarpone i żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misie robota ubijaj białka jajek do momentu aż będą sztywnieć. Wtedy zacznij dodawać cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny (lub łyżeczkę octu winnego).
Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20-22 cm. Rozłóż masę i uformuj, zaciągając boki do góry. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni na góra-dół. Bezę piecz przez 15 minut a potem obniż temperaturę do 110 stopni i susz ją przez ok. 3 godziny.
W rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu, dodaj 8 łyżek cukru i gałązkę rozmarynu. Gotuj, do momentu gdy żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.
Ubij śmietanę na sztywno, a mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Do serka dodaj ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Przygotowaną masę wyłóż na górze bezy, całość delikatnie polej sosem żurawinowym, udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu. Bezę wstaw do lodówki na 30 minut.
Komentarze