Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne ciastka migdałowe

Opis wykonania

Świąteczne ciastka migdałowe, które można jeść i jeść... Nieważne ile ich upieczesz, zawsze znikają bardzo szybko. Co roku piekę je na święta i jest to zawsze jeden z najbardziej wyczekiwanych wypieków.

Świąteczne ciastka migdałowe - krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).

Mielone migdały wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło z cukrem umieść w misie miksera, stopniowo dodawaj jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do maślano-jajecznej masy dodaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się zbytnio do rąk bryłę.

Ciasto podziel na dwie/trzy części, każdą z nich włóż do foliowego woreczka i umieść na ok. 25 minut w zamrażalniku (można też na 1 godzinę do lodówki). Po wyjęciu schłodzonego ciasta ułóż jeden kawałek na blacie oprószonym mąką i wałkuj aż do uzyskania placka o grubości 4-5 mm.

Przy pomocy foremek wykrój ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Świąteczne ciastka migdałowe - krok 2

Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut. Dobrze upieczone ciasteczka migdałowe mają jasny kolor i tylko lekko zarumienione krawędzie.