Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Świąteczne ciastka migdałowe, które można jeść i jeść... Nieważne ile ich upieczesz, zawsze znikają bardzo szybko. Co roku piekę je na święta i jest to zawsze jeden z najbardziej wyczekiwanych wypieków.

Składniki

175 g - masła
200 g - cukru brązowego
2 szt. - jajek
1 łyżeczka - amaretto lub esencji migdałowej
300 g - mąki pszennej
100 g - migdałów mielonych i bez skórki
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - soli

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).

Mielone migdały wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło z cukrem umieść w misie robota kuchennego, stopniowo dodawaj jajka i esencję migdałową. Masę miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do maślano-jajecznej masy dodaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nieklejącą się zbytnio do rąk bryłę.

Ciasto podziel na dwie/trzy części, każdą z nich włóż do foliowego woreczka i umieść na ok. 25 minut w zamrażalniku (można też na 1 godzinę do lodówki). Po wyjęciu schłodzonego ciasta ułóż jeden kawałek na blacie oprószonym mąką i wałkuj aż do uzyskania placka o grubości 4–5 mm.

Przy pomocy foremek wykrój ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz przez 8–10 minut. Dobrze upieczone ciasteczka migdałowe mają jasny kolor i tylko lekko zarumienione krawędzie.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych