Miodowe świąteczne pierniczki
5 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Miodowe świąteczne pierniczki
Miodowe świąteczne pierniczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zapach pieczonych pierniczków, cynamonu czy imbiru kojarzy się z ciepłem i radością świąt. Jest to część przygotowań przedświątecznych, a pieczenie ciasteczek stanowi okazję do spędzenia czasu z rodziną. Jak zrobić pierniczki świąteczne? Margarynę rozpuść w rondelku na małym ogniu. Lekko przestudzoną margarynę wymieszaj z miodem.
Sypkie składniki wymieszaj razem w dużej misce, dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz do tego użyć robota planetarnego Bosch OptiMUM, by znacznie ułatwić sobie prace.
Stopniowo dodawaj margarynę z miodem. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Masę piernikową rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wycinaj ciasteczka, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 8–10 minut.
Prawdziwe pierniczki świąteczne łatwiej dekoruje się gdy lekko zmiękną, ponieważ po upieczeniu są bardzo kruche. Jak zrobić lukier do pierników? Najlepiej nadaje się do ozdób lukier królewski przygotowywany z białka jajka, cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego.
Po upieczeniu trzymaj świąteczne pierniczki w metalowej puszce. Dzięki temu szybciej zmiękną.
Komentarze